UFC maakt financiële klapper na nieuwe TV-deal

De UFC wordt vanaf komend jaar niet meer uitgezonden via Fox Sports. ESPN maakte woensdag bekend dat zij voor het astronomische bedrag van anderhalf miljard dollar, uitgesmeerd over de komende vijf jaar, de exclusieve uitzendrechten van de steeds populairder wordende Mixed Martial Arts organisatie  hebben binnengesleept.

Voor dit bedrag krijgt de door Disney geleide TV-zender vanaf begin 2019 het recht om per jaar dertig MMA-gala's uit te zenden. Twintig daarvan zijn te volgen via de nieuwe, betaalde, online service ESPN+ en tien andere via het reguliere TV-kanaal van ESPN. Van een extra tien gala's, zogenaamde pay-per-views, kunnen kijkers per gala beslissen of zij het waard vinden om die te bekijken. Voor die laatste gala's zal de kijker dan ook diep in de buidel moeten tasten, aangezien deze PPV's in de Verenigde Staten niet voor onder de vijftig à zestig dollar per gala te bekijken zijn.

Het lijkt erop dat de reality serie 'The Ultimate Fighter' geschrapt zal gaan worden en vervangen worden door Dana White's Tuesday Night Contender Series, een MMA-talentenshow met een iets andere opzet dan de al jarenlang lopende TUF-serie. Verder zal er nieuwe content ontwikkeld worden om MMA nog populairder te maken bij het grote publiek.

Dit nieuwe contract is een duidelijke verbetering ten opzichte van het vorige contract die de UFC met Fox Sports had afgesloten. Fox betaalde honderd miljoen dollar per jaar gedurende een periode van zeven jaar. Fox zit niet bij de pakken neer en heeft aangekondigd een deal gesloten te hebben met de showworstelorganisatie WWE. Website The Hollywood Reporter meldde dat Fox per jaar meer dan tweehonderd miljoen dollar betaald om dit showworstelfestijn uit te mogen zenden.

De UFC hoopte voor de uitzendrechten meer dan vierhonderd miljoen dollar per jaar binnen te slepen. Afwezigheid van grote sterren als Conor McGregor, John Jones en Ronda Rousey zorgden de afgelopen maanden echter voor dalende kijkcijfers en noopten de organisatie met minder genoegen te nemen, alsnog meer dan een verdubbeling van hun deal met Fox Sports.