Tikfout leidde tot vrijlating politiemol

Een typefout door een medewerker van het Openbaar Ministerie (OM) heeft er begin deze maand toe geleid dat politiemol Mark M. werd vrijgelaten. Door deze fout werd de vordering tot gevangenhouding te laat bij het hof ingediend, waardoor hij zijn hoger beroepszaak in vrijheid mag afwachten. Het OM gaat zijn digitale systemen zo aanpassen dat deze fout niet meer kan worden gemaakt, maakte het woensdag bekend.

Uit onderzoek blijkt dat een verkeerde datum werd ingevoerd bij het plannen van de verlenging van de hechtenis. Als startdatum werd 26-03-2018 ingetikt terwijl dat 26-02-2018 had moeten zijn. Daardoor werd de zitting over het besluit van de hechtenis te laat gepland. Het systeem corrigeerde deze tikfout niet automatisch. Het OM gaat het systeem nu zo aanpassen dat het intikken van een foute datum niet meer mogelijk is. De aanpassingen moeten over acht weken klaar zijn.

Mark M. kreeg vijf jaar celstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, omkoping, witwassen en het bezit van valse reisdocumenten. Het is niet duidelijk wanneer het hoger beroep dient.

Tikfout leidde tot vrijlating politiemol
Tikfout leidde tot vrijlating politiemol (Foto: ANP)