Marquez wint GP van Frankrijk, Zarco crasht voor eigen publiek

Marc Marquez heeft alweer zijn derde opeenvolgende overwinning in de MotoGP te pakken. De Spaanse wereldkampioen was op zijn Honda de beste tijdens de Grand Prix van Frankrijk op het circuit van Le Mans.

Jorge Lorenzo kende een topstart en nam vanaf de zesde plek de leiding. Polesitter Johann Zarco vertrok juist vrij matig, maar met een heerlijk agressieve move in de eerste bocht nam hij plek twee in beslag, voor Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci, Marquez, Valentino Rossi, Jack Miller, Alex Rins, Dani Pedrosa en Tito Rabat die de top-10 completeerde. Voor Andrea Iannone was het na twee bochten klaar: hij vertrok als vierde, maar schoof in bocht twee met zijn Suzuki tegen het asfalt.

Al snel ontstond een kopgroep, met de Ducati's van Lorenzo en Dovizioso voor de Yamaha van Zarco, terwijl Marquez op zijn Honda dichterbij probeerde te komen. Na een handvol ronden ging het al fout voor Dovizioso: hij ging onderuit in duel met Lorenzo, waarna Marquez aansloot bij Lorenzo en Zarco. Voor de Franse thuisheld was het echter ook snel klaar: na acht ronden pakte hij Marquez terug en probeerde hij het gat naar leider Lorenzo dicht te rijden, maar de Yamaha-coureur ging onderuit, tot verdriet van de meer dan honderdduizend toeschouwers in Le Mans.

Lorenzo begon het na ruim tien ronden bijzonder moeilijk te krijgen. Hij kon het tempo van Marquez en Petrucci niet meer volgen en zag Rossi langszij komen, waarna ook Jack Miller de oud-wereldkampioen passeerde. Zeven ronden voor het einde kwam Pedrosa dan ook voorbij Lorenzo, terwijl Maverick Viñales eindelijk wat naar voren kwam en plek zeven overnam van Aleix Espargaro.

In de slotfase veranderde weinig meer en Marquez pakte zijn 38e MotoGP-zege, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Casey Stoner. Petrucci en Rossi vergezelden de Spanjaard op het podium, Miller, Pedrosa, Lorenzo en Viñales volgden, terwijl de geblesseerde Cal Crutchlow een knappe achtste plek pakte.