FOK! Wat een weer: wolkenvelden

Hallo!!

Ons weer staat al geruime tijd onder invloed van hogedrukgebieden. Trekt de ene weg, dan staat de volgende alweer te trappelen. Wel is het zo dat het hogedrukgebied waar we nu mee te maken hebben nog enigszins 'verkeerd' ligt. Hij ligt namelijk boven de Britse Eilanden. En daardoor hebben wij met een noordelijke stroming te maken waarmee wolkenvelden én koele lucht worden aangevoerd. Maar dit hogedrukgebied gaat aan de wandel en trekt richting Scandinavie. Dat betekent dat de zon er weer goed bij gaat komen met Pinksteren. Overigens scheen gisteren in het zuiden de zon wel volop. 

Vandaag dus nog steeds die noordwestenwind met aanvoer van wolkenvelden. In het noorden kunnen die wolken zelfs zó dik zijn, dat er misschien wel een buitje uit valt. In de rest van het land blijft het droog met de meeste zon opnieuw in het zuiden. Toch kan de zon ook in het midden wel even doorbreken. De maxima liggen tussen de 15 en 18 graden.

Op eerste pinksterdag draait de wind naar het oosten en prompt breekt de hemel weer helemaal open. Op veel plaatsen wordt het een heerlijke zonnige dag met temperaturen van ruim boven de 20 graden. Kanttekening is echter de kust. Er bestaat een kans op zeewind en dan kunnen bewolking en nevel zomaar het strand opkomen, met een keldering van temperatuur al gevolg. Even de berichtgeving in de gaten houden dus.

Op tweede pinksterdag trekt de oostelijke wind verder aan. Op de Wadden kan dan zelfs windkracht 6 komen te staan. Verder is het opnieuw zonnig, maar onstabiliteit boven het midden van Europa probeert toch wat dichterbij te sluipen. Het zou dus kunnen zijn dat er in het zuiden een enkele regen- of onweersbui kan ontstaan. Het is met 21 tot 25 graden wel heerlijk zacht.

Dinsdag is de kans op een bui ook elders iets groter, maar op de meeste plaastsen blijft het toch wel droog. 

Fijn weekend!

Nederland
 

Portugal I (Foto: Iteejer)
Het is goed toeven in Portugal. ( Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!