Juventus wéér kampioen, Milan naar Europa League

Juventus heeft het kampioenschap in de Serie A definitief binnen. Napoli kan hen na zondagavond niet meer achterhalen. Ook AC Milan deed goede zaken op de ranglijst.

La Vecchia Signora wist dat het minimaal een punt moest pakken in de topper tegen AS Roma. Tegelijkertijd keek men met een schuin oog naar de enig overgebleven concurrent, Napoli. De ploeg van Maurizio Sarri had door recente misstappen alleen nog kampioen kunnen worden bij twee nederlagen van Juve en moest dan zelf twee keer winnen.

Op bezoek bij middenmoter Sampdoria voldeden de Napolitanen aan de eigen opdracht. Oud-Ajacied Arek Milik schoot in de 72e minuut raak van buiten de zestien en zijn ploeggenoot Raul Albiol kopte acht minuten later hard raak voor de beslissende 0-2. Dat was eigenlijk nog een magere afspiegeling van de kansenverhouding, maar de fans konden zich enkel druk maken om de ontwikkelingen in Rome.

Juventus trof in Roma de nummer drie van de competitie, maar had de mazzel dat de Romeinen hun feestje zaterdag al konden vieren. De club van Kevin Strootman profiteerde van het puntverlies van Inter. Daardoor was hun ticket voor de Champions League veilig gesteld en hoefde de ploeg niet meer met het mes op de tanden te strijden tegen de aanstaande kampioen.

Die wetenschap weerhield de thuisploeg er echter niet van om voluit te strijden voor de eer en voor het hondstrouwe publiek. Roma had een licht veldoverwicht, creëerde de meeste kansen, maar zag hoe sterspeler Radja Naiggolan na ruim een uur spelen zijn tweede gele kaart kreeg. Daarna toonde Juventus nog maar eens aan waarom de ploeg al jaren oppermachtig is in Italië. Uiterst professioneel werd het duel uitgetikt en de 34e landstitel is daarmee een feit. Het is bovendien alweer de zevende keer op een rij dat de topclub uit Turijn met de eer strijkt.

Eerder op de dag deed AC Milan in eigen huis al goede zaken door concurrent Atalanta Bergamo op een gelijkspel te houden. Daarmee zijn de Rossoneri verzekerd van een plaats bij de beste zeven, waardoor het verzekerd is van Europees voetbal. Volgende week moet het Atalanta achter zich houden om plek zes veilig te stellen, waarmee het geen voorronde hoeft te spelen om de groepsfase te behalen. Franck Kessié scoorde op fraaie wijze namens de thuisploeg en in de slotfase maakte Andrea Masiello met het hoofd gelijk. Atalanta, met Marten de Roon en Hans Hateboer in de gelederen, moet volgende week zorgen dat het Fiorentina voorblijft in de strijd om plek zeven.

De slotronde levert ook een pikant duel op voor Stefan de Vrij. De Nederlandse verdediger van Lazio Roma gaat na de zomer verkassen naar Internazionale en die ploegen ontmoeten elkaar komend weekeinde. Beide ploegen zijn nog in de race voor het vierde en laatste ticket voor de Champions League. Lazio staat op dit moment drie punten voor, maar weet dat onderling resultaat bindend is in Italië. De prestaties van De Vrij liggen dan ongetwijfeld onder een vergrootglas, want de Oranje-international is er dus bij gebaat om te verliezen van zijn nieuwe werkgever.

Uitslagen Serie A, speelronde 37
Benevento - Genoa 1-0
Internazionale - Sassuolo 1-2
Bologna - Chievo 1-2
Crotone - Lazio 2-2
Fiorentina - Cagliari 0-1
Torino - SPAL 2-1
Verona - Udinese 0-1
Atalanta - AC Milan 1-1
AS Roma - Juventus 0-0
Sampdoria - Napoli 0-2