Film over transseksualiteit krijgt ovatie in Cannes

De Belgische regisseur Lukas Dhont ontpopte zich het afgelopen weekend tot dé nieuwe ontdekking op het festival van Cannes. De 26-jarige filmer debuteert hier met Girl, een drama over een jonge transgender die ballerina wil worden. De film wordt ontvangen met lyrische recensies. Of dat is omdat het een goede film is of omdat het gaat over een LGBTQN++++ persoon zal nog moeten blijken.

Daags na de première is Dhont nog steeds wat bedeesd over de reacties. "Ik heb ik nog geen recensies gelezen", excuseert hij zich lachend. "Ik wil nog effekes in die bubbel van de première blijven. Mensen zeggen wel dingen tegen me, en ik laat ook wel toe dat ze me dat zeggen. Ik hoor wel dat het positief is. Maar ik wil nog even genieten van het geweldige gevoel van die eerste vertoning."

De film werd ontvangen met een meer dan tien minuten durende ovatie, een zeldzaam overdreven fenomeen in Cannes. "Het is een heel kwetsbaar moment om dat wat heel lang van jou is geweest aan de wereld te geven", legt Dhont uit. "Je hebt er heel lang aan gewerkt, je weet dat je er alles aan gedaan hebt wat in je macht ligt. En je weet dat het wel mogelijk is dat mensen geraakt gaan worden door je verhaal. Maar of dat vervolgens ook echt gaat lukken, weet je nooit zeker. Om dan in de zaal te zitten en het effect te zien, is een enorme ontlading."

Dhont las in 2009 een krantenverhaal over een 15-jarige transgender die ballerina wilde worden. Het bericht hielp hem zelf uit de kast te durven komen en hij nam zich voor zijn eerste speelfilm over deze Nora te gaan maken. "Ik wilde in deze film niet focussen op de buitenwereld, en op de al dan niet negatieve reacties die transgenders ervaren. Maar ik wilde focussen op haarzelf en haar relatie met haar lichaam."

De tijd is rijp voor meer transgenders in films, denkt de Vlaamse filmer. "We willen graag personages zien die zo lang op de achtergrond hebben gestaan. Het hoogste doel voor mij is dat we komen op een punt dat het niet meer uitmaakt dat Lara een transgender is, en dat we gewoon een mens zien. Net zoals Call me by your name een film over liefde was, en niet een film die perse ging over de liefde tussen twee mannen."

In 1992 was de film The Crying Game deze film al voor als het gaat om films waarin het thema over transseksuelen gaat. In 2015 speelde Eddie Redmayne al een transseksueel in The Danish Girl.

Vlaamse hit haalt transgender uit taboesfeer

Vlaamse hit haalt transgender uit taboesfeer (Foto: BuzzE)