Man toont niet-bestaand rijbewijs aan politie

Een 26-jarige Colombiaan die dinsdagmiddag door het grensoverschrijdend politieteam van Duitsland en Nederland werd staande gehouden bleek in het bezit van een 'internationaal rijbewijs' dat hij trots aan de Duitse diender toonde. Deze maakte meteen proces-verbaal op, omdat het rijbewijs dat hij overhandigde helemaal niet bestaat.

De man heeft het rijbewijs hoogstwaarschijnlijk simpelweg op internet besteld. De Duitse politie heeft een heuse term voor dergelijke documenten: een ’Fantasie-Führerschein’. Het document lijkt volgens de politie niet eens op een rijbewijs.

Bij het benaderen van de grens met Duitsland vanuit Nederland ging het fout. Vooral omdat zijn bijrijder wel in bezit van een geldig rijbewijs was en dit hele voorval derhalve voorkomen had kunnen worden.

De man zal worden vervolgd, maar kon intussen - ditmaal met zijn medereiziger achter het stuur - zijn weg vervolgen. Waarom de man een neprijbewijs had is niet bekend.

In 2016 werd in Nederland ook al een man aangehouden die in het bezit was van eenzelfde neprijbewijs. Ook die kwam van het internet.

Er bestaat overigens wel zoiets als een internationaal rijbewijs. Dit is echter niet meer dan een document waarop de informatie van het rijbewijs uitgebreider en in meerdere talen staat vermeld. In sommige landen is het verplicht deze bij je te dragen, tezamen met je daadwerkelijke rijbewijs.

Niet-bestaand rijbewijs
Niet-bestaand rijbewijs