Kijk uit met onbekende klusjesmannen

De politie hield zaterdag 5 mei 2018 in Amsterdam-West vijf mannen in de leeftijd van 25, 30, 36, 44 en 50 jaar aan op verdenking van oplichting. Zij beweerden dat er sprake was van lekkage bij een 74-jarige bewoner van die wijk en rekenden voor de reparatie 20.000 euro.

Ook in het centrum van Amsterdam doen ouderen aangifte van deze vorm van oplichting die zelfs oploopt tot de betaling van 50.000 euro. De klusjesmannen spreken vaak kwetsbare personen in het Engels aan met de mededeling dat er iets aan het huis mankeert. Dat varieert van een losliggende tegel tot een opmerking over de dakgoot of lekkage. Eenmaal binnen mankeert er opeens van alles aan het huis en loopt de rekening op. In sommige gevallen maken ze vermoedelijk met een waterpistool een binnenmuur nat en wijzen de bewoner op deze ‘lekkage’.

Speciaal gereedschap
Deze klusjesmannen gaan zeer geraffineerd te werk. Voor de materialen en speciale gereedschap vragen ze vaak een voorschot dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s, af te rekenen in contanten. Als ‘de buit’ binnen is vertrekken de klusjesmannen met de noorderzon. Behalve afgelopen zaterdag, toen de mannen terugkwamen voor hun tweede aanbetaling en de gewaarschuwde politie de mannen aan kon houden.

Trap er niet in!
Als je op straat of bij de woning in het Engels wordt aangesproken; ga niet in op de voorstellen die de mannen doen. De kans dat je kennis maakt met klusjesmannen die het niet zo nauw nemen met hun werkzaamheden, maar u daarvoor wel vorstelijk laten betalen is mogelijk het geval. Vertrouw je de situatie niet of zie je dergelijke personen in de wijk, neem dan altijd contact op met de politie. Laat werkzaamheden, als ze al noodzakelijk zijn, uitvoeren door een bekende klusjesman, op eigen initiatief.

Ik bel deze kluspersoon altijd (als het nodig is)