Tjechoslowaakse ijshockeyderby gaat tot het gaatje op WK

Op het WK ijshockey in Denemarken was het zaterdag op de tweede dag van het toernooi gelijk tijd voor een van de krakers in de sport. Tsjechië en Slowakije stonden tegenover elkaar en dat is altijd weer een bijzonder prestigieuze strijd, zeker in dé nationale sport in Slowakije.

Vooraf lieten de fans van beide landen zien dat ook dergelijke derby's gewoon vriendelijk benaderd kunnen worden: Tsjechische en Slowaakse fans brachten de dag samen door in Kopenhagen en stonden gezellig in één gezamenlijke tent feest te vieren richting de clash.

Michal Kristof bracht de Slowaken al binnen acht minuten op voorsprong, maar Dominik Kubalik tekende vroeg in de tweede periode voor de gelijkmaker. NHL-veteraan Andrej Sekera scoorde de 1-2 namens de Slowaken en lang leek het erop dat de underdog ging winnen.

De Slowaakse goalie Marek Ciliak, spelend bij het Tsjechische Kometa Brno, deed het geweldig, maar tien seconden voor het einde ging het dan toch fout: uitgerekend zijn pas 19-jarige teamgenoot bij Brno, Martin Necas, verschalkte Ciliak kort voor tijd.

Er moest dus overtime gespeeld worden en daarin ging het even flink fout voor Necas: de tiener schaatste hard op het doel af, ging erlangs en ramde op volle snelheid tegen de boarding, waarna hij gestrekt op het ijs ging, waar Ciliak de eerste was die hem bij kwam staan.

Necas schaatste gelukkig zelf richting de bank en leek verder relatief in orde te zijn. Dmitrij Jaskin maakte vervolgens definitief een einde aan de Slowaakse hoop, door de winnende goal binnen te schieten: 3-2.

In dezelfde groep was het Enzo Corvi die Zwitserland met de golden goal in overtime aan de 3-2 winst hielp op Oostenrijk, terwijl Frankrijk met 6-2 een maat te groot was voor het nog weinig indrukwekkende Wit-Rusland.

In groep B was het Rudolfs Balcers die in overtime tegen Noorwegen namens Letland de winnende goal maakte: 3-2. Zuid-Korea scoorde per ongeluk één keer tegen Finland, dat met 8-1 veel te sterk was voor de op het hoogste niveau teruggekeerde Koreanen. Het thuispubliek had tot slot weinig te juichen, want de Amerikaanse ploeg - vol NHL-talent - was met 4-0 te sterk.

De hoogtepunten van de Tsjechoslowaakse derby (Bron: YouTube)