Snelwandelaarster Liang loopt wereldrecord 50km, Japanse mannen domineren

Op het wereldkampioenschap snelwandelen voor teams heeft de Chinese Liang Rui een wereldrecord gelopen op de 50 kilometer. Dat onderdeel is bij de vrouwen nog bijzonder jong en voor Liang was het dan ook de eerste keer dat ze de afstand in wedstrijdverband liep.

Met 4:05.56 uur pakte de Portugese Inês Henriques vorig jaar in Londen de wereldtitel en het wereldrecord. Zij was de eerste vrouw die het koningsnummer van de atletiek serieus aanpakte en was dan ook de eerste topper, maar inmiddels hebben onder meer de sterke Chinese dames ook hun pijlen op de 50km gericht.

Voor eigen publiek in Taicang liepen de drie sterkste Chinese dames halverwege mee in de kopgroep, met verder nog Claire Tallent uit Australië en Henriques. De Portugese moest vervolgens echter snel uitstappen wegens fysieke problemen, waarna de overige dames nog een tijd bij elkaar bleven.

In de laatste tien kilometer opende Liang de aanval en niemand kon haar bijbenen. Ze liep de rest op een hoop en met 4:04.36 uur verplettterde de 23-jarige Chinese het wereldrecord. Op 4:33 minuten eindigde landgenote Yin Hang als tweede, dik twintig tellen voor Tallent. Met een eerste, tweede en vijfde plaats pakte China de wereldtitel.

Bij de mannen was Japan heer en meester in de slotfase. Hirooki Arai vormde samen met de Canadees Evan Dunfee en de Zweed Perseus Karlström een kopgroep met vijftien kilometer te gaan, maar zijn medekoplopers moesten Arai laten gaan - eerst Dunfee, daarna capituleerde ook Karlström.

Hayato Katsuki kwam alsmaar dichter in de buurt bij zijn leidende landgenoot, maar Arai kon het volhouden en won de wedstrijd in 3:44.25 uur, zes tellen voor Katsuki. Satoshi Maruo kende ook een prima einde en liep nog naar de derde plek, waardoor de Japanse sweep en dus de wereldtitel binnen was.

Rob Tersteeg deed namens Nederland mee, maar hij haalde de finish niet.