Spreker (94) Dodenherdenking overleden

Afgelopen donderdag is Wim Alosery (94) overleden. Alosery was één van de sprekers tijdens de Nationale Dodenherdenking. Hij overleefde verschillende werkkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over zijn ervaringen is een boek verschenen, de laatste getuige.

Bijzonder
In het boek, geschreven door Frank Krake, staat o.a. dat Alosery in 1944 werd opgepakt wegens werkweigering en op transport ging naar concentratiekamp Neuengamme. Vlak voor het eind van de oorlog belandde hij aan boord van het schip Cap Arcona. Dit schip, vol met 5000 gevangenen en vluchtende SS'ers, werd op 3 mei '45 door de geallieerden gebombardeerd. Het schip ging brandend ten onder waarbij 90% van de opvarenden omkwamen. Gevangenen die van het schip wisten te komen kwamen onder vuur te liggen van schepen die nog levende SS'ers uit zee aan het vissen waren. Een aantal gevangenen wist zwemmend de kust te bereiken. Een deel van hen kwam vervolgens om door geweervuur van Duitse patrouilles.  Slechts 350 gevangenen wisten te overleven. 

Boek
Alosery zou vandaag zijn boek overhandigen aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zijn verhaal gaat echter niet verloren: veel mensen kochten het boek al en het gaat nu een tweede druk in.