NASCAR-race op Talladega Superspeedway levert weer spektakel op

Joey Logano heeft na grofweg een jaar weer eens een zege te pakken in de NASCAR Cup Series. Op de befaamde en beruchte Talladega Superspeedway was Logano de beste, goed voor zijn negentiende overwinning. De race begon wat tam, maar kwam uiteindelijk nog prima los. 

Na 73 ronden ging het voor het eerst goed fout. Erik Jones kwam even op het vlakke deel van de baan en raakte daardoor in onbalans, wat een kettingreactie veroorzaakte. Zelf was hij klaar, Kyle Larson viel ook uit nadat reparaties kansloos bleken en Trevor Bayne knalde hard in de muur en kon eveneens gaan douchen. Een matig einde voor de week van Bayne, die eerder hoorde dat Matt Kenseth hem dit jaar enkele keren gaat vervangen.

Na de herstart ging het een en ander weer enigszins netjes door, op weg naar het einde van de tweede, 55 ronden durende stage. Daar was het verrassend Paul Menard die namens Wood Brothers de stagewinst pakte, de eerste uit zijn carrière, voor Joey Logano, Ryan Blaney en Kevin Harvick. De pitstops leverden ook positiewinst op voor William Byron en de rookie pakte bij de herstart, met 72 ronden te gaan, de leiding.

De eerste massacrash van de dag in Talladega (Bron: YouTube)

Een caution wegens troep op de baan - levensgevaarlijk op de bloedsnelle superspeedway in Talladega - zorgde weer voor een ronde pitstops en het was Ricky Stenhouse Jr die dit keer de leiding had bij de herstart, hoewel Denny Hamlin dat al snel overnam. Voor hem ging het ook weer snel fout: 44 ronden voor het einde kwam hij net als velen binnen, om zo genoeg brandstof te halen om de race uit te rijden, maar Hamlin reed te hard in de pitstraat.

Hamlin werd dus bestraft en kreeg een drive through penalty....en ook daarbij reed hij te hard. Stenhouse en de tijdelijke leider Daniel Suarez werden ook bestraft wegens een te hoge snelheid in de pitstraat en dit keer nam Logano de leiding in handen, voor Brad Keselowski en Aric Almirola, terwijl ook Menard en Blaney weer voorin te vinden waren.

Problemen voor Timmy Hill, een van de doorgaans onzichtbare coureurs, zorgden voor een volgende caution, waarna men met 29 ronden op de teller weer op gang werd gevlagd. Dat duurde niet lang, want een goede twintig ronden voor de finish kwam 'ie: de Big One. Jimmie Johnson wilde een lagere lijn kiezen en via Byron en Menard ontketende het een kettingreactie waarbij overal auto's tegen de muur en elkaar knalden. 

Met zeventien ronden te rijden kon men weer verder, met Logano, Kevin Harvick en Kurt Busch voorop. Dat bleef lang de volgorde en in de slotronden moest Logano er alles aan doen om zijn belagers van het lijf te houden. Dat lukte: Logano pakte de zege, voor Busch. Chase Elliott kwam nog naar de derde plek door Harvick te pakken, Stenhouse werd vijfde, David Ragan pakte een knappe zesde plek.

De tweede massacrash van de race (Bron: YouTube)