Krikke: wet nodig tegen onwenselijke invloed moskeeën

Het is "zeer ernstig en zeer zorgwekkend'' dat de Haagse As Soennah Moskee daadwerkelijk gefinancierd wordt door een omstreden Koeweitse investeerder,. Dat zegt burgemeester Pauline Krikke. NRC en Nieuwsuur stellen dat de inlichtingendienst AIVD de gemeente Den Haag heeft geïnformeerd over die investeerder, Revival of Islamitic Heritage Society (RIHS).

Krikke zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de juistheid van de berichtgeving, maar kan niets zeggen over welke informatie de gemeente wel of niet van geheime diensten ontvangt. "Ook al zouden we zijn geïnformeerd, we kunnen en mogen niets met die informatie doen.''

Van RIHS staan enkele afdelingen op de Amerikaanse terrorismelijst. RIHS zou volgens NRC en Nieuwsuur ook achter de koop van een pand in de Schilderswijk zitten dat de moskee wilde gebruiken om een islamitische school te beginnen. De gemeente zou na de informatie van de AIVD die plannen geblokkeerd hebben door te zeggen dat het bestemmingsplan geen onderwijs in het pand toestaat.

Koeweit

As Soennah meldde vrijdag weleens geld gekregen vanuit Koeweit, maar dat zou "langer geleden" zijn. De moskee stelde dat giften uit het buitenland niet verboden zijn en dat er op geen enkele wijze invloed zou zijn uitgeoefend.

Eerder deze week ontstond ophef over lijsten met daarop betalingen aan moskee-organisaties in Nederland door Koeweit en Saudi-Arabië. Die twee landen informeren het ministerie van Buitenlandse Zaken daar op vertrouwelijke basis over sinds 2010. Om die contacten niet in gevaar te brengen, maakte het departement de gegevens tot dusver niet openbaar. Kamerleden willen een debat over de kwestie. Krikke wil met het kabinet zo snel mogelijk maatregelen nemen.

Rijk en gemeenten moeten bijvoorbeeld beter gaan samenwerken om te kunnen optreden tegen ontwrichtende boodschappen die bijvoorbeeld worden verkondigd in een moskee. Krikke pleitte in Nieuwsuur daarom voor een nieuwe wet. Die moet ministers en burgemeesters meer mogelijkheden geven om onwenselijke invloeden "die met buitenlandse financieringen meekomen naar instellingen in Nederland" een halt toe te roepen.

Buitenlandse financiering vindt ze op zich niet problematisch, maar dat wordt het wel als met het geld ook boodschappen of standpunten meekomen die onze manier van leven en onze democratische rechtsstaat ondermijnen.

Als voorbeelden noemde zij de komst van veel buitenlandse predikers, vrouwenbesnijdenis of het op straat aanspreken van vrouwen dat hun kleding degelijker moet.

Update 08:50
bericht aangevuld met extra informatie

Krikke: wet nodig tegen onwenselijke invloed
Krikke: wet nodig tegen onwenselijke invloed (Foto: ANP)