Köln degradeert, toekomstige trainer kan Bayern niet verrassen

Hamburger SV heeft zaterdagavond de laatste strohalm gepakt in de strijd tegen degradatie in de Bundesliga. Voor 1. FC Köln viel het doek.

De belangen waren groot bij het duel tussen de nummer vijftien en zeventien van de Bundesliga, VfL Wolfsburg en HSV. De thuisploeg kon bij een zege afstand nemen van de degradatiezone, waar de bezoekers moesten winnen om kans op handhaving te houden.

Bij Wolfsburg was er een basisplaats voor Paul Verhaegh, terwijl Riechedly Bazoer al na elf minuten de geblesseerde Marcel Tisserand verving. De middenvelder kreeg een goede mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd en schoot ver naast.

Het was vervolgens Hamburger SV, met Rick van Drongelen op de bank, dat in een tijdsbestek van drie minuten voor rust het verschil maakte. Na een overtreding op Tatsuya Ito mocht Bobby Wood aanleggen voor een strafschop en hij faalde niet: 0-1. Op slag van rust werd het via Lewis Holtby vervolgens ook 0-2.

Na de rust bleef Verhaegh achter in de kleedkamer en Josip Brekalo werd zijn vervanger. De Kroatische middenvelder bracht twaalf minuten voor tijd de spanning weer volledig terug in de wedstrijd na miscommunicatie in de achterhoede van Hamburger SV. Verder dan 1-2 kwam Wolfsburg in de absolute slotfase van de wedstrijd niet, waar nog wel de 1-3 viel. Filip Kostic mistte een strafschop waarna Luca Waldschmidt alsnog scoorde.

Hamburger SV blijft zeventiende, maar de achterstand op nummer vijftien Wolfsburg is verkleind tot twee punten met nog twee wedstrijden te spelen.

SC Freiburg - 1. FC Köln 3-2
Köln moest een zege pakken op bezoek bij Freiburg om nog te kunnen ontsnappen aan degradatie. Al na veertien minuten kwam de thuisploeg via Nils Petersen op voorsprong. Christian Günter liet het vervolgens na om vanaf de strafschopstip de 2-0 te maken.

Na rust viel alsnog de 2-0 en wederom was Nils Petersen de gevierde man. Het was de vijftiende competitietreffer van de spits met een verleden bij Bayern München. De wedstrijd leek in de tas voor Freiburg, maar Leonardo Bittencourt dacht daar anders voor. Acht minuten voor tijd maakte de middenvelder de 2-1 en vijf minuten later werd het ook 2-2, via wederom Bittencourt.

De thuisploeg ging in de laatste minuut via Lucas Höler alsnog met de zege aan de haal en daardoor is Köln na 32 wedstrijden gedegradeerd naar de 2. Bundesliga.

Bayern München - Eintracht Frankfurt 4-1
Niko Kovac, na de zomer trainer bij Bayern München, is er met zijn huidige werkgever Eintracht Frankfurt niet in geslaagd om de kampioen te verrassen. In eigen huis trad de Rekordmeister aan met veel reservespelers en eigen jeugd. Toch werd het 'gewoon' 4-1 voor Bayern.

Trainer Jupp Heynckes gaf de nodige spelers rust met de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid in het achterhoofd. Aanstaande dinsdag moet de Duitse grootmacht in Madrid een 1-2 achterstand zien goed te maken en dan heeft de coach al zijn kanonnen nodig.

Tegen Frankfurt, middenmoter in de Bundesliga, was dat aanzienlijk minder noodzakelijk. Ook de tweede garnituur walste bij tijd en wijlen over de ploeg van Kovac heen. Dat team, veelvuldig geroemd vanwege het frisse voetbal, leek te zeer onder de indruk van de tegenstander om echt een vuist te maken in de Allianz Arena. Pas na elf minuten kwamen de bezoekers voor het eerst in de buurt van het doel en Luka Jovic schoot van veel te ver om de keeper in verlegenheid te brengen.

Omdat er bij Bayern ook de nodige automatismen ontbraken, kabbelde het duel rustig voort tot Mijat Gacinovic vlak voor rust ineens bijna raak schoot en wederom Jovic voor de keeper opdook. Doelman Sven Ulreich greep voortreffelijk in en zag dat Niklas Dorsch aan de overkant wel scoorde. De middenvelder sloeg vlak voor rust genadeloos toe toen Frankfurt in de wedstrijd dacht te komen.

Na de pauze was het voor de derde keer Jovic die er niet in slaagde om zijn coach wat bonuspunten te geven voor zijn nieuwe baan. Hij had hem moeten maken, want daarna trok het kalmpjes opererende Bayern ineens weer stevig aan de touwen. Thiago Alcantara kwam in het veld en dicteerde direct het spel met zijn slimme passjes. Toch was het uiteindelijk niet hij, maar Sebastian Rudy die de assist gaf voor de tweede treffer van de middag. Sandro Wagner tekende een kwartier voor tijd voor de goal.

Dat voelde als de beslissing, maar Sebastian Haller, oud-speler van FC Utrecht, maakte direct daarna uit de kluts de aansluitingstreffer. Heel even mocht Kovac hopen, maar Rafinha en vervolgens Niklas Süle gooiden het duel definitief in het slot. Namens Eintracht Frankfurt speelde Jetro Willems de gehele wedstrijd mee.