Judoka Kim Polling pakt vierde Europese titel

Judoka Kim Polling is vrijdag voor de vierde keer in haar carrière Europees kampioen geworden. In de finale van de categorie tot zeventig kilogram was ze in golden score te sterk voor de Britse Sally Conway. 

Polling kwam in de finale al snel een waza-ari voor, maar binnen het minuut was het al gelijk. De beslissing viel pas in de golden score nadat de geboren Groningse opnieuw tot score kwam. Polling veroverde de Europese titel eerder in 2013, 2014 en 2015. Sanne van Dijke eindigde als zevende in deze klasse. In de kwartfinales kwamen beide landgenoten elkaar tegen, maar Polling scoorde na 51 al een ippon. Van Dijke verloor in vervolgens de herkansing. Ze was de titelverdediger in deze klasse. 

Voor de overige Nederlanders liep dag twee niet zo goed. Frank de Wit werd in de tweede ronde uitgeschakeld in de klasse tot 81 kilogram. Hij verloor in de achtste finales van de Belg Sami Chouchi, die zegevierde op ippon. Eerder had hij nog op ippon gewonnen van Nicon Zaboroscius uit Moldavië.

Juul Franssen, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram, ging in haar eerste partij al ten onder. Ze verloor in de eerste ronde van Alice Schlesinger. De Britse besliste de partij op ippon. In dezelfde klasse verloor Sanne Vermeer in haar tweede partij van de Duitse Martyna Trajdos. Sam van 't Westende verloor zijn eerste wedstrijd in de klasse tot 73 kilogram direct van de Moldaviër Iulian Peaticovschi.

Zaterdag is het de beurt aan de zwaargewichten. Karen Stevenson (-78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Noël van 't End, Jesper Smink (-90 kg), Henk Grol en  Roy Meyer (+100 kg) zullen de tatami betreden.