Lachgas gebruiken, mag dat?

Lachgas, mag je dit gebruiken of niet? Op deze vraag geeft de politie antwoord op haar website.

Het gebruik van lachgas is volgens de wet niet verboden al kleven er wel enkele risico's aan. Lachgas wordt gebruikt omdat de gebruiker een korte roes ervaart. Zo worden gebruikers wazig en licht in het hoofd en ook de omgeving kan er anders uitzien of klinken. Ook bestaat de kans dat de gebruiker er een lachkick van krijgt, waar dan ook de naam 'lachgas' uit is ontstaan.

Toch is het gebruik van lachgas niet geheel zonder risico's en ondanks het beperkt aantal gezondheidsincidenten is betere voorlichting wel op zijn plaats. In de gevallen dat het wel mis gaat is er vaak sprake van mengintoxicaties, denk hierbij aan mensen die lachgas combineren met grote hoeveelheden alcohol, GHB of andere downers die het verdovende effect van lachgas versterken.

In het buitenland zijn bijvoorbeeld berichtgevingen geweest over verstikkingen door extreem roekeloos gebruik. Een voorbeeld hiervan gaat over een verstikking waarbij de gebruiker een plastic zak met het gas over het hoofd heeft getrokken met een zuurstoftekort als gevolg.

Andere incidenten hadden te maken met het gebruik van professionele gascylinders in combinatie met een masker. Wanneer lachgas wordt gebruikt met een ballon is de kans op een zuurstoftekort juist klein omdat de ballon vaak wordt losgelaten.

Risico's
De meeste mensen denken dat het gebruik van lachgas veilig is omdat het gebruik ervan meestal zonder problemen verloopt. Wanneer er sprake is van heftig of langdurig gebruik dan kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan. En als er klachten ontstaan die vervolgens worden genegeerd, kan er zelfs neurologische schade ontstaan. Deze neurologische klachten ontwikkelen zich wanneer je 50 tot 100 ballonnen in drie uur tijd consumeert. Bij langdurig zwaar gebruik, bijvoorbeeld 10 tot 20 ballonnen per dag gedurende 10 dagen, ligt neurologische schade ook op de loer.

De onderstaande lijst bevat de risico's die de gebruiker loopt.

  • Wanneer de lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen kun je je mond en luchtwegen bevriezen. Daarom worden ballonnen gebruikt om het gas in op te vangen.
  • Je kunt je verwonden doordat je je bewegingen minder goed onder controle hebt, of flauwvalt.
  • Je kunt misselijk en duizelig worden.
  • Gebruik van veel lachgas op één gelegendheid bijvoorbeeld meer dan 10 ballonnen) kan leiden tot hoofdpijn de volgende dag.
  • Tintelingen in handen en voeten, met name bij gebruik van grotere hoeveelheden.
  • Het combineren van lachgas met drugs geeft een grotere kans op een bad trip, of paniekaanval.
  • Als je verkouden bent kan het trommelvlies beschadigen doordat lachgas uitzet in lucht en daardoor extra druk geeft. Dat kan leiden tot oorpijn en gehoorschade. 
  • Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden. Deze effecten zijn (deels) omkeerbaar.
  • Lachgasgebruik is af te raden voor zwangere vrouwen vanwege het risico op zuurstoftekort bij de baby.
  • Lachgas uit slagroompatronen is lachgas wat niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Het is nog onduidelijk of dit eventueel extra risico's met zich meebrengt t.o.v. het veel beter onderzochte medisch lachgas. Vooralsnog zijn daar trouwens geen concrete aanwijzingen voor.
  • Er zijn vermoedens dat er miniscule metalen deeltjes van de patroon mee kunnen komen in de ballon. Het is onbekend of dit daadwerkelijk kan gebeuren en wat de risico's daarvan zijn.

Het gebruik van lachgas is relatief veilig mits je er niet teveel van gebruikt. Een avondje los gaan met een paar ballonnen kan geen kwaad, zolang je maar goed oplet op de signalen die jouw lichaam geeft. Bovendien, gebruik niet teveel. Het is niet duidelijk hoe groot de kans op afhankelijkheid van lachgas is. De kans lijkt niet groot al is er niet veel over bekend.

Geniet maar inhaleer met mate(n).

Bron: drugsinfoteam.nl