NASCAR-coureur Busch van 32e plek naar winst in Richmond

NASCAR-coureur Kyle Busch heeft op de Richmond Raceway zijn derde opeenvolgende race in de Cup Series gewonnen. De coureur van Joe Gibbs Racing vertrok door een tactische keuze in de kwalificatie als 32e - hij reed een kwalificatieronde minder om zijn banden te sparen - en kwam in de race rap naar voren.

Het eerste deel van de race was vooral goed voor Joey Logano, die de eerste én tweede stage won. Met een tweede en derde plek zat ook Aric Almirola er constant goed bij, terwijl Kyle Busch na de eerste honderd van de vierhonderd ronden al op een keurige zesde plek lag. Ook William Byron maakte indruk: de rookie besloot de stages als vierde en vijfde. 

In het laatste kwart van de race nam Martin Truex Jr het heft in handen, maar hij raakte de leiding kwijt na de eerste echte caution: onder meer Ricky Stenhouse Jr en Ryan Blaney kwamen in de problemen, waardoor de boel geneutraliseerd werd. Vrijwel iedereen kwam met een kleine dertig ronden te rijden nog naar binnen voor nieuwe banden en Busch passeerde Truex bij die pitstops.

Elf ronden voor het einde ging het weer fout: David Ragan, voor zijn doen met plek zestien prima op weg, zette zijn Ford Fusion in de muur. Wederom kwam nagenoeg iedereen naar binnen en daar ging het helemaal de mist in voor Truex: de pitstop ging door een probleem met de krik zo traag dat hij terugviel van de tweede naar de negende plek, terwijl Busch de leiding vast wist te houden, voor Denny Hamlin, Kevin Harvick, Joey Logano en Chase Elliott.

Met zeven ronden te rijden werd het veld weer op weg gevlagd en Busch sloeg gelijk een gaatje, terwijl Elliott een sterke herstart kende. Binnen een ronde kwam de volgende caution, zonder noemenswaardige schade, waardoor de race naar overtime ging: de NASCAR-manier om er zeker van te zijn dat de race niet achter de safety car eindigt, waarbij men simpel gezegd blijft racen tot er een herstart is zonder caution.

Die goede herstart kwam er gelijk en Busch nam de leiding. Die stond hij niet meer af, waardoor de Joe Gibbs Racing-coureur zijn derde opeenvolgende zege pakte, voor Elliott en Hamlin.

Volgende week wordt het weer smullen geblazen: dan kunnen we op zondag gaan genieten van de GEICO 500 op de bloedsnelle Talladega Superspeedway, altijd goed voor spektakel.

Het slot van de race (Bron: YouTube)