Boaro wint vijfde rit in Ronde van Kroatië, Weening achtste

Manuele Boaro heeft de vijfde etappe van de Ronde van Kroatië gewonnen. De 31-jarige Italiaan van Bahrain Merida maakte deel uit van een kopgroep van zeventien renners en bleek vervolgens de sterkste op de naar Poklon. Pieter Weening kwam als achtste over de streep en blijft op de tweede plaats staan in het algemeen klassement achter Kanstantsin Siutsou. 

Vroeg in de etappe reed er een kopgroep met zeventien renners weg uit het peloton met daarbij de Nederlanders Peter Koning en Nick van der Lijke. Halverwege de etappe moesten zes renners afhaken in de kopgroep, waardoor elf renners overbleven. Koning deed goede zaken in het bergklassement. Halverwege kwam de Nederlander als eerste boven op de klim van Dopo Lavoro, een klim van buitencategorie, en nam daarbij de leiding in het bergklassement.

Met nog vijftien kilometer te rijden had de kopgroep aan de voet van de slotklim naar Poklon nog een voorsprong van vier minuten op het peloton. Mirco Maestri trok meteen in de aanval op de klim, maar op acht kilometer werd hij ingelopen door de kopgroep. Daarna probeerde Johnatan Canaveral het maar ook hij werd vroegtijdig teruggepakt door de voorste van de kopgroep. Lukasz Owsian, Manuele Boaro en Alessandro Tonelli, die de vierde etappe had gewonnen uit de vroege vlucht bleven als enige over van de kopgroep. Boaro had op de klim van eerste categorie geen meter op kop gereden, maar in de laatste vijfhonderd meter plaatste hij zijn demarrage en kwam solo aan. Lukasz Owsian werd op zeven seconde tweede, voor Tonelli.

In het peloton had Weening zijn versneling geplaatst, maar de Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij kon Siutsou niet uit zijn wiel krijgen, waardoor de stand in de top van het algemeen klassement ongewijzigd blijft.