Fed Cup-team verrassend op gelijke hoogte met Australië na overwinning Kerkhove

Het Nederlands Fed Cup-team staat verrassend op gelijke hoogte na de eerste dag. Het Nederlands team is met een C-ploeg afgereist naar Australië na afzeggen van Kiki Bertens, Richel Hogenkamp, Arantxa Rus en anderen. Op en neer naar Australië gooit het Europese gravelseizoen in de war en velen hebben ervoor gekozen om daarom niet af te reizen. Lesley Kerkhove ging wel en won verrassend van Samantha Stosur. Quirine Lemoine was vervolgens kansloos tegen Asleigh Barty. 

Kerkhove rekende in twee sets af met voormalig wereldtopper Samantha Stosur, die op de wereldranglijst nog steeds ruim 150 plekken hoger staat ingeschaald dan Kerkhove. Het werd 7-5 en 7-6 (1) in Wollongong. Het was haar eerste individuele optreden in Fed Cup-verband en greep deze kans met beide handen aan. Stosur noteerde veel individuele fouten, mede daardoor kreeg Kerkhove de voormalig US-open winnaar op de knieën. "Het is een geweldig gevoel. Zo heb ik me nog nooit gevoeld", lachte Kerkhove na haar sensationele overwinning. "Sam is een fantastische speelster. De manier waarop ik vandaag heb gespeeld is de enige manier waarop ik haar kon verslaan."

Quirine Lemoine ging vanochtend kansloos onderuit tegen de Australische kopvrouw Ashleigh Barty, de nummer 19 van de wereld: 6-0, 6-2. De stand tussen Australië en Nederland kwam zo op 1-1. Oranje strijdt dit weekend op de indoorbaan in Wollongong een extra jaar in de Wereldgroep. In februari verloren de Nederlandse tennissters in de eerste ronde met 3-1 van de Verenigde Staten. Australië komt uit Wereldgroep II en speelt voor promotie.