Fortuna op drempel Eredivisie, Jong Ajax bijna kampioen

De Jupiler League krijgt volgende week zaterdag een ongekend spannende apotheose. Dan komt er eindelijk duidelijkheid wie met de titel aan de haal gaat en wie promoveert: Jong Ajax, Fortuna Sittard of N.E.C. Die drie ploegen zijn al maanden in een strijd verwikkeld en elke misstap kan fataal zijn. Vrijdagavond maakten zij geen fout, maar gemakkelijk ging het niet.

In Volendam moest koploper Jong Ajax de favorietenrol waarmaken en het was Dani de Wit die het bal tien minuten voor rust opende. Hij maakte de openingsgoal na een snelle uitbraak van Cassièra. Lang kon de beloftenploeg niet van de voorsprong genieten, want Gerry Vlak maakte gelijk toen het publiek zich gereed maakte voor de pauze.

Om op koers te blijven voor de titel moest de ploeg van Micheal Reiziger nogmaals scoren en dat bleek lastig. Het team raakte echter niet in paniek en vond het gaatje via invaller Kaj Sierhuis. Hij kon de bal van dichtbij intikken na een voorzet van Ché Nunnely. Dat lijkt ook meteen een voorzet voor het kampioenschap te zijn, want Jong Ajax eindigt op plek één als ze ook volgende week weten te winnen.

Belangrijkste concurrent voor die prestigieuze prijs is Fortuna Sittard. De Limburgers gingen op papier een makkelijke avond tegemoet bij hekkensluiter Jong FC Utrecht. De praktijk bleek anders in stadion De Galgenwaard. De ploeg van Kevin Hofland worstelde met de druk en kwam een paar keer goed weg toen de thuisploeg de lat raakte en van dichtbij naast schoot.

De enige treffer kwam uiteindelijk op naam van Lars Hutten. Hij trok vanaf rechts naar binnen en trof de verre hoek. Daarna bewaarde Fortuna de rust zodat het zichzelf volgende week kan belonen voor een geweldig seizoen. Jong Ajax mag niet promoveren, dus ook plek twee is genoeg voor promotie. Die bemachtigt de club als het volgende week wint. Of dat ook de titel oplevert, moet zaterdag 28 april blijken.

In theorie kan ook N.E.C. nog bovenaan eindigen als zowel Jong Ajax als Fortuna Sittard hun slotduel verliezen. Als alleen de Limburgers verliezen kan de vlag ook uit bij N.E.C., want dan neemt het plek twee over, wat achter Jong Ajax recht geeft op directe promotie.

Vrijdag hielden de Nijmegenaren die hoop levend door met 2-0 te winnen van Jong AZ. Voor eigen publiek was de ploeg sterker, maar het duurde een uur voor de score werd geopend. Anass Achahbar schoot van dichtbij raak. Tien minuten voor tijd bracht Groeneveld de beslissing.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
SC Cambuur - Helmond Sport 4-1
FC Eindhoven - Almere City 3-2
De Graafschap - Telstar 1-0
Jong PSV - FC Dordrecht 4-2
Jong FC Utrecht - Fortuna Sittard 0-1
MVV Maastricht - FC Oss 1-1
N.E.C. Nijmegen - Jong AZ 2-0
FC Volendam - Jong Ajax 1-2
RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles 2-1