Pinot eindwinnaar Tour of the Alps, Padum wint de slotetappe

Thibaut Pinot heeft de Tour of the Alps gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ kwam in de slotetappe in dezelfde tijd binnen als de andere favorieten en pakte daarmee de eindzege in de Tour of the Alps. Mark Padun won de slotetappe in Innsbruck, voor George Bennett en Jan Hirt.

De laatste etappe in de Tour of the Alps was een kleine generale repetitie voor het komende WK in Innsbruck. Op het programma stonden onder andere de beklimming van de Gnadenwald en de klim naar Igls op het programma.

Negen renners gingen in het begin van de etappe in de aanval, maar met nog dertig kilometer te fietsen werden ze weer ingelopen door het peloton. Op de tweede klim naar Igls, in totaal moesten de renners de klim drie maal beklimmen, bepaalde Astana het tempo. In de afdaling hadden Miguel Ángel López en Giovanni Visconti een gat te pakken op Pinot.

De Fransman van Groupama-FDJ liet zijn knechten het werk opknappen, maar ze kregen het gat niet dicht en het verschil liep op tot dertig seconden. Dat was het teken voor Pinot om op de laatste klim te demarreren en zou samen met Domenico Pozzovivo naar López toe rijden, waar ondertussen Visconti moest afhaken vooraan.


Bij de demarrage van Pinot moest Chris Froome passen bij de Fransman. Op de top had de groep van Froome, waar ook Bennet toe behoorde, twintig seconden achterstand. In de afdaling probeerde López nog van Pinot af te komen, maar de klassementsleider hield stand tegen de Colombiaan van Astana. Daarna was er geen samenwerking meer tussen het drietal vooraan en kwam de groep van Froome weer aansluiten.

In de laatste paar kilometer waren er meerdere aanvallen, maar de aanval van Padun was het meest succesvol. De jonge Oekraïner van Bahrain Merida kwam solo aan in Insbruck, voor Bennett die opnieuw tweede werd in een rit van de Tour of the Alps.