Defensie zoekt alternatief voor plastic flesjes

Defensie is verantwoordelijk voor ruim 14.000 ton aan afval. Tijdens oefeningen gebruiken militairen elk jaar 800.000 liter water, verpakt in een plastic halveliterflesjes. Een flinke berg plastic. "Zie hier ook het belang van een schone inkoop. Zijn er geen biologisch afbreekbare alternatieven voor de plastic waterfles? Ik zie ‘m graag verschijnen bij Defensie." Minister Ank Bijleveld-Schouten zei het vanmiddag tijdens het Symposium Circulaire Economie! dat in Stroe werd gehouden.

"Als we bij Defensie overgaan van plastics naar biologisch afbreekbaar. Als we schoon inkopen en als wij al ons afval recyclen, hergebruiken of omzetten naar grondstoffen, maken we een behoorlijk verschil in Nederland", aldus Bijleveld. Velen, ook bij Defensie, denken dat afval scheiden geen zin heeft. "Zij denken dat hun kleine, dagelijkse handelingen geen effect hebben. Wie een berg ziet, bekommert zich niet om de kruimels. Terwijl die berg uit kruimels bestaat. Niet 1 flesje, maar een berg van 1,6 miljoen flesjes." Wat haar betreft moet voorlichting zorgen voor gedragsverandering, dienen er betere technieken te komen om afval te scheiden en moet inkoop 'schoon' zijn.

Grondstoffen, materialen en producten hergebruiken biedt Defensie kansen, was de teneur van de bijeenkomst. Meer ketensamenwerking, meer innovatie, minder grondstoffenverbruik en minder afval. In de circulaire economie gaat het niet alleen om technische innovatie, maar vooral om processen anders te organiseren. Het symposium richtte zich op het leren toepassen en gebruiken van de mogelijkheden van de circulaire economie.

"We moeten veel doen, we zijn begonnen, het kan altijd sneller en beter. Uw hulp is van harte welkom", aldus Bijleveld bij de afsluiting van het symposium.

Defensie zoekt alternatief voor plastic flesjes  (Foto: Ministerie van Defensie)
Defensie zoekt alternatief voor plastic flesjes (Foto: Ministerie van Defensie)