Marseille elimineert Leipzig in heerlijke return, Atletico door via Sporting

Olympique Marseille heeft op spectaculaire wijze de halve finales van de Europa League bereikt. De ploeg won in een doelpuntrijk duel van RB Leipzig: 5-2.

Leipzig won de eerste wedstrijd met 1-0 door een treffer van Timo Werner, in de blessuretijd van de eerste helft. Dit keer was het veel sneller al raak. Het publiek in het Stade Vélodrome zat amper op de stoel of Bruma had het belangrijke uitdoelpunt namens Leipzig al te pakken. De Portugees schoot al na zeventig seconden raak.

Marseille had vanaf dat moment drie doelpunten nodig om de halve finales te halen en de eerste twee vielen behoorlijk snel. Bij een hoekschop caramboleerde de bal via Stefan Ilsanker in zijn eigen doel en even later scoorde Bouna Sarr vanuit een snelle counteraanval. Leipzig-keeper Péter Gulácsi redde twee inzetten van Morgan Sanson, maar de poging van Sarr was daarna wel raak.

Na tien minuten stond het daardoor al 2-1 en Marseille bleef zoeken naar nog een goal. Aan de andere kant zorgde Dayot Upamecano voor gevaar met een kopbal en vlak voor rust kwam L'OM op 3-1. Florian Thauvin tikte van dichtbij een vrije trap van Dimitri Payet binnen.

De tweede helft was tien minuten oud toen Leipzig weer virtueel aan de leiding kwam. Naby Keita legde de bal in het strafschopgebied handig klaar voor Jean-Kévin Augustin, die met rechts raak knalde. Maar opnieuw toonde Marseille veerkracht en Payet legde de bal met buitenkant rechts heerlijk in de kruising. Marseille bleef de betere kansen creëren en in de slotseconden maakte Hiroki Sakai aan alle twijfels een einde: 5-2.

Sporting Lissabon - Atletico Madrid 1-0 (Atletico Madrid gaat door)
Met de kleinst mogelijke marge is Atletico Madrid doorgedrongen tot de halve finales van de Europa League. Sporting Lissabon blijft verslagen achter.

Zonder de geschorste Bas Dost deden de Portugezen er alles aan om de 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen. Daarin slaagde de ploeg slechts gedeeltelijk, want alleen Fredy Montero slaagde er in om het net één keer te laten bollen. De 1-0 overwinning was te mager voor de teleurgesteld Portugezen.

Op het regenachtige veld was het donderdagavond lastig combineren voor beide ploegen en dat was af en goed toe te merken. Toch kwam de corner van Bruno Fernandes na een klein kwartier spelen perfect aan bij Sebastian Coates. Hij kopte fraai in, maar vond keeper Jan Oblak op zijn weg.

Dat bleek de opmaat voor een serie doelpogingen waarbij Montero uiteindelijk succesvol bleek. Met nog ruim een uur te spelen gloorde er plotseling hoop voor de thuisploeg. Ze vielen gepassioneerd aan en Atletico loerde rustig op de counter, wat aan beide zijden zo nu en dan kansjes opleverde.

Zo kreeg Diego Costa kort na rust een goede mogelijkheid, maar hij miste de bal volledig. Even later moest hij het veld geblesseerd verlaten en zijn vervanger Fernando Torres mocht op jacht naar de treffer die aan alle onzekerheid een einde kon maken. Daarin slaagde hij en zijn teamgenoten niet, maar ze bekeren toch door omdat ook de tegenpartij niet meer tot scoren kwam.

In de halve finales kan Atletico Madrid uitkomen tegen Arsenal, Red Bull Salzburg of Olympique Marseille.