Invallen bij mediabedrijven vanwege sportrechten

De Europese Commissie heeft dinsdag invallen gedaan bij mediabedrijven in verschillende landen. Men vermoed dat de bedrijven gesjoemeld hebben met sportrechten. Ziggo Sport is een van de onderzochte bedrijven.

Volgens de Europese Commissie hebben de bedrijven mogelijk Europese antitrustwetten overtreden. Deze wetten verbieden onder andere kartelvorming.

“Ambtenaren hebben de onaangekondigde inspecties uitgevoerd in verschillende lidstaten bij bedrijven die actief zijn in de distributie van mediarechten en verwante rechten die betrekking hebben op verschillende sporttoernooien en het uitzenden daarvan'', volgens de commissie.

Tot de onderzochte bedrijven behoren onder andere Ziggo Sport en 21st Century Fox. Volgens een woordvoerder van Ziggo werkt het bedrijf mee aan het onderzoek maar kan men verder geen commentaar geven. Het bedrijf heeft de uitzendrechten van de Champions League, Spaanse Primera Division en Formule 1. Het Britse bedrijf van mediatycoon Rupert Murdoch is eigenaar van Sky Sports en Fox Sports. In Nederland heeft Fox Sports de rechten van Eredivisie, Duitse Bundesliga en UEFA Europea League.