'Premier League is minst competitieve grote competitie in Europa'

Uit onderzoek van het CIES Football Observatory is gebleken dat de Premier League de minst competitieve van de grote nationale voetbalcompetities van Europa is. Dat is althans de conclusie die men uit het onderzoek trekt.

Er werd bij 29 competities gekeken naar het aantal wedstrijden die eindigden met een verschil van minstens drie goals, om zo te bepalen waar de gaten tussen de topploegen en de mindere teams het grootst zijn. De Champions League staat helemaal bovenaan: maar liefst 29 procent van de wedstrijden eindigen met minstens drie goals verschil, acht procentpunt meer dan vorig jaar.

De teams in de Europa League zijn een stuk gelijkwaardiger aan elkaar: 16 procent van de wedstrijden eindigt met een grote marge. De Premier League prijst zichzelf als meest competitieve competitie in Europa, maar dat moet wellicht herdacht worden: 22 procent van de wedstrijden zijn nogal eenzijdig, het hoogste percentage van alle onderzochte nationale competities.

Van de vijf grote competities in Europa doet de Bundesliga het het best: 11 procent van de duels eindigt met drie goals of meer verschil. In heel Europa staat Rusland bovenaan, met een score van 10 procent. Met een kleine 18 procent staat Nederland in het middenveld. Tussen de Champions League en de Premier League staat Cyprus, met 27 procent.

Het hele rapport is hier te vinden.