Sagan wint Parijs-Roubaix, Terpstra derde

Peter Sagan heeft de 116e editie van Parijs-Roubaix gewonnen.  De wereldkampioen viel aan op 52 kilometer van de meet en klopte vroege vluchter Silvan Dillier op de piste in Roubaix. Niki Terpstra reed in het slot nog weg bij de andere favorieten voor de derde plaats.

Na veel pogingen ontstond er uiteindelijk een kopgroep van negen renners: Jimmy Duquennoy en Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic), Silvan Dillier (AG2R), Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Marc Soler (Movistar), Geoffrey Soupe (Cofidis), Sven Erik Bystrom (UAE Team Emirates), Jay Robert Thomson (Dimension Data) en Gatis Smukulis (Delko Marseille). Ze kregen uiteindelijk een maximale voorsprong van acht minuten op het peloton.

Nog voor de eerste kasseistroken waren er al verschillende valpartijen met als belangrijkste slachtoffer Geraint Thomas. Op de tweede kasseistrook kwam Michael Goolaerts naar ten val. De renner van Veranda's Willems-Crelan kreeg een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. Ook Sebastian Langeveld en Matteo Trentin moesten de strijd staken door een valpartij op een kasseistrook.

In het Bos van Wallers viel de kopgroep uit elkaar en bleven nog vijf renners over. Ook in het peloton was er wat actie. Op het einde van de strook trok Mike Teunissen door. De Nederlander van Sunweb kreeg Philippe Gilbert met zich mee, maar lang zou het duo niet voor het peloton uitrijden. Daarna was het aan Zdeněk Štybar om het te proberen, maar ook hij kreeg niet voldoende ruimte van het peloton. Soler en Robert waren inmiddels afgehaakt in de kopgroep en werden opgeslokt door het peloton.

Met nog 55 kilometer te gaan probeerde Greg van Avermaet het. De winnaar van vorig jaar werd onmiddelijk teruggepakt, waarna Sagan het probeerde. De wereldkampioen had wel meteen een gat te pakken van twintig seconden. Sagan reed op de kasseistrook van Bersée naar de drie koplopers toe. Wout van Aert probeerde samen met Jasper Stuyven ook de sprong naar voren te maken, maar de twee Belgische renners bleven steken op vijftien seconden en werden op iets meer dan veertig kilometer gegrepen door Terpstra, Vanmarcke, Phinney en Van Avermaet.

Sagan nam op de kasseistroken de kop en op de tussenstroken bleef de Slovaak goed samenwerken met Wallays en Dillier. waardoor de voorsprong van de koplopers opliep tot een minuut. Op 25 kilometer van het einde moest Wallays vooraan afhaken, maar Dillier en Sagan bleven uitlopen op de eerste achtervolgers.

Bij aanvang van de lastige strook Carrefour de l'Arbre hadden de koplopers een voorsprong van anderhalve minuut op de eerste achtervolgers. Dillier bleef op de kasseien in het wiel van Sagan. De achtervolgers onder leiding van Terpstra bracht het verschil terug tot 45 seconden, maar dichter kwamen ze niet. Dillier draaide als eerste de wielerbaan op in Roubaix. Sagan bleef lang in het wiel van de Zwitser, maar kwam er op tijd uit. Daarmee pakte Sagan zijn tweede monument in zijn carrière; in 2016 wist hij de Ronde van Vlaanderen te winnen.

Niki Terpstra was in de slotfase uit de groep der favorieten ontsnapt en zou een kleine minuut later als derde finishen.

  

Peter Sagan wint Parijs Roubaix voor Dillier en Niki Terpstra. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Peter Sagan wint Parijs Roubaix voor Dillier en Niki Terpstra. (PRO SHOTS/George Deswijzen)