UFC 223: uiteindelijk makelaar vs berenworstelaar als hoofdpartij

Khabib Nurmagomedov heeft de UFC-titel in de lichtsgewichtsklasse weten te winnen. Na vijf ronden lang dominant geheerst te hebben in de octagon claimde de 29-jarige krachtpatser zijn langverwachte titel. Al Iaquinta, zaterdag pas als tegenstander van de Dagestani aangewezen, vocht een harde strijd, maar kon het niet bolwerken tegen de sambo-koning die als kind al met beren worstelde.

Nurmagomedov, deze week nog aangevallen door Conor McGregor, ging onverstoord te werk in het Barclays Center in Brooklyn en pakte die laatste kampioensgordel die McGregor nog had af.

'Al Iaquinta is de echte gangster. Waar is Conor? Dit gaat niet over kipburgers. Gaat hij met bussen vechten? Ik vecht met echte mannen', sprak Nurmagomedov nog gekscherend over de Burger King reclame van McGregor waarin hij reclame maakt voor kipburgers. 

Nurmagomedov zou eerst tegen Tony Ferguson vechten, maar hij raakte een week voor het gevecht geblesseerd. Vervanger en vedergewichtkampioen Max Holloway werd een dag voor het gala door de artsen van de UFC niet fit geacht om te vechten, dus vocht Nurmagomedov tegen Iaquinta die eigenlijk tegen Paul Felder zou knallen en in het dagelijks leven flink geld verdiend als makelaar.

"Dit was echt de meest vreemde week ooit", aldus een opgeluchte directeur Dana White. "Drie gevechten gecanceled door die aanval van Conor en gister wisten we niet eens of we wel een main event hadden." White was vol lof over de mentale kracht van zijn nieuwe kampioen. "Mentaal, fysiek en emotioneel is dit enorm vermoeiend, wat hij allemaal meegemaakt heeft deze week is niet normaal."

Iaquinta deed bewonderenswaardig zijn best, maar kon duidelijk geen zware tegenstand geven tegen de kwaliteiten van de Dagestani. In de eerste twee ronden bracht Nurmagomedov Iaquinta naar de grond en sloeg erop los. Na die rondes durfde Nurmagomedov de strijd wel staande aan en ook daar was geen echte uitdaging, zodat de juryleden de dominantie weergaven in de puntentelling (50-44, 50-43 x2).

Rose Namajunas vs Joanna Jedrzejczyk
Vijf maanden geleden zorgde Namajunas voor één van de grootste verrassingen in MMA in jaren door de Poolse UFC-kampioene al vroeg in de eerste ronde knock-out te slaan. Niemand had ooit gedacht dat de dominante Jedrzejczyk ooit nog zou verliezen en al helemaal niet tegen de timide en vrij onzichtbare Namajunas. JJ gaf na dat verlies de schuld aan haar diëtist, die prompt ontslagen werd, voor haar tekort aan energie tijdens dat eerste gevecht en ze eiste een rematch.

En die kreeg ze, maar Namajunas bracht JJ haar tweede achtereenvolgende verlies. Alle drie de juryleden vonden dat Namajunas ook deze keer de beste van de twee was. 

De voormalig kampioene was zwaar teleurgesteld. Ze raakte haar tegenstander het meest, 143-maal tegenover 85-maal geraakt te zijn door Namajunas. De stoten van de kampioene waren echter veel zwaarder en brachten meer schade toe dan de stoten en trappen van Jedrzejczyk. JJ wankelde in de eerste ronde na een rake stoot van Namajunas en brak waarschijnlijk haar neus in de vijfde. Vooral in die laatste ronde was Namajunas onnavolgbaar en het opgezwollen gezicht van JJ raakte meer en meer beschadigd.

"Ik ben gewoon de betere", aldus de weinig spraakzame Namajunas, direct na afloop van het gevecht. "Ik heb de beste coach en het was simpelweg heerlijk."

Hoogepuntje van de avond was toch wel het gevecht tussen Zabit Magomedshapirov en Kyle Bochniak. Uit onderstaande beelden blijkt dat beide heren het samen prima naar hun zin hadden en hun gevecht uiteindelijk volkomen terecht tot Gevecht van de Avond werd uitgeroepen.

Volledig uitslag UFC 223
Khabib Nurmagomedov verslaat Al Iaquinta na jurybesluit (50-44, 50-43 x2).
Rose Namajunas verslaat Joanna Jędrzejczyk na jurybesluit (49-46 ×3).
Renato Moicano verslaat Calvin Kattar na jurybesluit (29-28 x2, 30-27).
Zabit Magomedsharipov verslaat Kyle Bochniak na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Chris Gruetzemacher verslaat Joe Lauzon door TKO (handdoek in de ring, ronde 2).
Karolina Kowalkiewicz verslaat Felice Herrig na jurybesluit (29-28 x2, 28-29).
Olivier Aubin-Mercier verslaat Evan Dunham door TKO (knie op het lichaam, ronde 1).
Ashlee Evans-Smith verslaat Bec Rawlings na jurybesluit (30-27 ×3)
Devin Clark verslaat Mike Rodriguez na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)