Miller stunt met eerste MotoGP-pole, Bendsneyder 25e in Moto2

Motorcoureur Jack Miller heeft zijn eerste poleposition in de MotoGP te pakken. De Australiër was verrassend de snelste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Argentinië op het circuit van Termas de Rio Hondo.

De kwalificatie werd verreden in halfnatte omstandigheden, waardoor een beetje gegokt moest worden wat betreft de banden. Miller ging voor slicks en dat zorgde ervoor dat hij drie keer bijna onderuit ging. Toch pakte het in de slotfase perfect uit; nadat iedereen de laatste kans achter de rug had raasde Miller nog met de snelste tijd over de streep, waardoor hij Dani Pedrosa naar plek twee stootte.

In de laatste vrije training was Marc Marquez nog razendsnel, maar in de kwalificatie lukte het niet. De wereldkampioen gokte verkeerd en kwam niet verder dan de zesde plek. Jorge Lorenzo was in de eerste kwalificatie al afgevallen, terwijl Valentino Rossi zijn Yamaha niet verder naar voren kreeg dan de elfde plek.

Miller had in zijn GP-carrière acht keer eerder een poleposition gepakt, allemaal in de Moto3 en allemaal in 2014, het jaar voor hij de overstap naar de MotoGP maakte. Pedrosa en Johann Zarco vergezellen hem zondag op de eerste startrij, Tito Rabat plaatste zich verrassend als vierde, voor Alex Rins en Marquez.

In de Moto2 vertrekt Bo Bendsneyder zondag vanaf de 25e plek. De Nederlander moest meer dan drie seconden toegeven op Xavi Vierge, die zijn eerste poleposition pakte. Het was overal feest wat betreft eerste polepositions: in de Moto3 start de jonge Italiaan Tony Arbolino voor het eerst vanaf de eerste plek.

Zondag begint de Moto3 om 17.00, om 18.20 en 20.00 uur gevolgd door de Moto2 en MotoGP.