Uitslag AZ - PSV

PSV heeft zaterdagavond op spectaculaire wijze drie punten overgehouden aan het bezoek aan AZ. De Eindhovenaren wonnen met 2-3.

De eerste grote kans was er voor AZ, maar Daniel Schwaab voorkwam een treffer door een schot van Teun Koopmeiners van de lijn de halen. Ook Bart Ramselaar kreeg een mogelijkheid voor PSV. De middenvelder kreeg de bal van Luuk de Jong op hoogte van de penaltystip, maar schoot over. Via De Jong dachten de Eindhovenaren op voorsprong te komen, alleen zijn treffer werd geannuleerd vanwege buitenspel. In het slot van de eerste helft zette PSV aan en stond de paal een treffer van De Jong in de weg en werd nogmaals een treffer van hem afgekeurd vanwege buitenspel.

Na rust zette de ploeg van Phillip Cocu wederom aan en kreeg Marco van Ginkel een goede kans op de 0-1. Het schot van de middenvelder ging naast. Waar PSV de kansen kreeg, opende AZ na 53 minuten spelen de score. Jeroen Zoet kon eerst nog handelend optreden op een schot en de bal kwam vervolgens voor de voeten van Wout Weghorst en de spits schoot hard binnen. AZ rook bloed en ging beter voetballen en Alireza Jahanbakshs stelde Weghorst met een mooie voorzet in staat om de 2-0 raak te koppen.

Het was voor PSV het signaal om de druk op AZ te zetten en dat resulteerde in mogelijkheden. Marco Bizot moest een voorzet lossen en voorkwam vervolgens dat Van Ginkel de aansluitingstreffer kon maken. De doelman hield zijn ploeg vervolgens op de been door met een uitstekende reflex Gastón Pereiro van dichtbij van het scoren af te houden. Een minuut later moest Bizot zich alsnog gewonnen geven. Een schot in de verre hoek van Pereiro was de doelman te machtig: 2-1.

Bizot werd vervolgens de schlemiel voor de Alkmaarders. Hij was te laat met zijn uittrap en schoot de bal tegen Hirving Lozano aan, waarna de Mexicaan de gelijkmaker maakte. Ook het derde doelpunt van PSV in een tijdsbestek van vier minuten volgde. De ploeg kreeg een strafschop nadat De Jong door Ron Vlaar naar de grond werd getrokken en Van Ginkel profiteerde van dit buitenkansje: 2-3.

AZ dacht via Ricardo van Rhijn nog de 3-3 te maken, maar de treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. De ploeg van John van den Brom eindigde de wedstrijd met tien man nadat Ron Vlaar in de 89ste minuut met een rode kaart werd weggestuurd vanwege het neerleggen van de doorgebroken Hirving Lozano.

PSV speler Donyell Malen (R), AZ speler Teun Koopmeiners (L). (PRO SHOTS/Joep Leenen)