Fraile wint vijfde rit Ronde van Baskenland, Roglic verstevigt leiding

Omar Fraile heeft de vijfde etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Bask van Astana won na 165 kilometer de sprint van een select groepje. Primoz Roglic kwam als tweede over de streep en de Sloveen van LottoNL-Jumbo verstevigde daarmee zijn leiderstrui. Bauke Mollema verloor anderhalve minuut op de winnaar en zakte naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Vanuit de start ontstond er een kopgroep van dertien renners. Belangrijkste namen in de kopgroep waren José Joaquin Rojas (Movistar), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Omar Fraile (Astana), José Herrada (Cofidis), ritwinnaar Jay McCarthy (BORA-Hansgrohe), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Michael Albasini, Carlos Verona (beiden Mitchelton-Scott) en Jonathan Castroviejo (Sky). De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten van het peloton, waar LottoNL-Jumbo het tempo aangaf.

Op de eerste zware klim van de dag (Elosua Gaina), na 96 kilometer nam Movistar het tempo over van de Nederlandse ploeg. Op de beklimming werd flink doorgetrokken, waardoor de ploeggenoten van Roglic er af moesten. Na de afdaling kon een groot deel van het peloton terugkomen, waardoor Roglic ook weer kon beschikken over een aantal ploeggenoten.

Op 35 kilometer van de finish verhoogde Movistar opnieuw het tempo. Op de Endoia Gaina, de tweede klim van de dag was het Mikel Landa die het probeerde. De Baskische kopman van Movistar had meteen Roglic op zijn wiel zitten. Daarna ging Ion Izagirre in de aanval. De Bask van Bahrein Merida was wel succesvol. Alleen Roglic en Landa konden hem volgen. In de afdaling van de Endoia Gaina liep het verschil naar de achtervolgers op naar de halve minuut. In die groep was ook Mollema aanwezig.

Op de laatste klim van de dag, de Azurki Gaina, werden de meeste vroege vluchters ingerekend door Roglic, Landa en Izagirre. Alleen Verona reed nog voorop, maar werd in de afdaling ook teruggepakt door de groep van de klassementsleider.

In de groep van de achtervolgers, waarin dus ook Mollema aanwezig was, moest de nummer twee van het klassement Julian Alaphilippe passen. De Fransman zakte naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Roglic, Landa en Izagirre hadden ondertussen ook de laatste vluchter van de dag te pakken. Ook Herrada, Padun en Fraile wisten de aansluiting te behouden en zij mochten uitmaken wie voor de dagzege ging strijden. De groep van Mollema volgde op meer dan een minuut. Het zevental bleef samen in de laatste tien kilometer, waarna Fraile het in de sprint afmaakte. Roglic werd tweede, voor Izagirre en deze verstevigde daarmee zijn leiding in het klassement.