Ook langlauflegende Bjørgen stopt ermee

Langlaufster Marit Bjørgen heeft haar afscheid aangekondigd. Dat deed ze vrijdag, in dezelfde week als biatlongrootheid Ole Einar Bjørndalen. Op de Olympische Spelen in Pyeongchang nam Bjørgen in februari de titel van meest succesvolle winterolympiër ooit over van de nu ex-biatleet.

Bjørgen won in 2002 in Salt Lake City met het Noorse estafetteteam zilver, de eerste van vele olympische successen. Uiteindelijk won ze acht keer goud, waaronder vijf keer individueel, vier keer zilver en drie keer brons. De Noorse veroverde bovendien maar liefst achttien wereldtitels in het langlaufen.

In 2005, 2006, 2012 en 2015 veroverde Bjørgen de World Cup, waarin ze maar liefst 114 van haar 303 individuele wedstrijden wist te winnen, met ook nog een welhaast bizar aantal van 184 podiumplaatsen, uiteraard veel meer dan wie dan ook. Twee jaar geleden ging Bjørgen er een tijdje tussenuit vanwege haar zwangerschap, waarna ze terugkeerde met Pyeongchang 2018 als uiteindelijk geslaagd doel.

"Ik heb niet langer de motivatie om me nog honderd procent voor de sport te geven, dus is het tijd om de ski's op te bergen", gaf Bjørgen op een persconferentie aan.