CV90-incident vraagt om alertheid

De aandacht tijdens een schietoefening mag ook in de afrondende fase niet verslappen. Dit staat in het rapport van het veiligheidsbureau van 43 Gemechaniseerde Brigade. Aanleiding is een schietincident met een infanteriegevechtsvoertuig CV90 op 22 maart in het Duitse Bergen-Hohne.

Het voertuig vuurde met het 35mm-kanon een schot af tijdens een laatste run. Op dat moment waren er echter nog 3 militairen in het voorterrein om de voorlaatste run af te ronden. Niemand raakte gewond. Volgens het rapport is het van groot belang dat in de voorafgaande veiligheidsbriefing van een schietoefening, met nadruk wordt gewezen op het gevaar van verslappende aandacht.

Voorbeeld
Het onderzoek gebeurde direct na het incident, op last van de commandant 43 Gemechaniseerde Brigade. Het rapport meldt dat door een communicatiestoornis tussen de deelnemende troepen en de schietleiding de gevaarlijke situatie ontstond. Concentratieverlies in de afrondende fase van de schietoefening wordt als belangrijkste oorzaak aangewezen. Defensie gaat dit voorbeeld gebruiken in de opleidingen en opnemen in veiligheidsbriefings voorafgaande aan schietoefeningen.  

Vorige week nog stuurde Defensie een plan van aanpak naar de Kamer met maatregelen die Defensie neemt om de veiligheid in de organisatie te verbeteren. Er wordt vooral geïnvesteerd in capaciteit, toezicht, veiligheidscultuur en de veiligheidsstructuur. Een belangrijk punt hierbij is dat het lerende vermogen van de organisatie wordt versterkt door onderzoeken en controles. De Inspecteur-generaal Veiligheid die wordt aangesteld gaat hierop toezien.

Archieffoto CV90 (Ministerie van Defensie)
Archieffoto CV90 (Ministerie van Defensie)