'Marokko beschuldigt FIFA van valsspelerij in strijd WK 2026'

De Marokkaanse voetbalbond is allerminst gelukkig met wereldvoetbalbond FIFA. Men beschuldigt de mondiale federatie ervan op het laatste moment eisen voor het WK van 2026 aangepast te hebben, wat in het voordeel zou zijn van de kandidatuur van Mexico, de VS en Canada.

Die triokandidatuur is naar verluidt de favoriet van FIFA-president Gianni Infantino, en geheel in de bekende FIFA-stijl zou hij proberen om een en ander op geniepige wijze zo oneerlijk mogelijk te laten verlopen. Vorige maand moesten de bid books ingeleverd worden door de potentiële gastlanden van het WK van 2026, waarvoor de Noord-Amerikaanse landen concurrentie krijgen van Marokko.

In de uren voor het verstrijken van de deadline werden echter ineens nog de nodige voorwaarden aangepast, waardoor Marokko claimt in het nadeel te zijn. De Marokkaanse bond was er niet van op de hoogte gebracht en door de korte termijn is het voor hen vrijwel onmogelijk om overal aan te voldoen voor FIFA's evaluatiecomité deze maand op bezoek komt en beoordelingscijfers uitbrengt.

Fouzi Lekjaa, de voorzitter van de Marokkaanse bond, heeft dan ook een brandbrief gestuurd naar Infantino. Hij zegt in december al meerdere kregen gevraagd te hebben naar meer informatie over de manier waarop de FIFA de bids zal beoordelen, maar pas in maart, 48 uur voor de deadline van het inleveren van de bid books, kreeg Marokko dan eindelijk antwoord.

Nieuwe eisen gaan onder meer over de inwonersaantallen van speelsteden (minstens 250.000), de jaarcapaciteit van de vliegvelden (minstens 60 miljoen) en de reisafstanden van vliegvelden naar gaststeden (maximaal 90 minuten). Dat alles is volgens Marokko zwaar in het voordeel van United 2026"Dit was allemaal geen onderdeel van de oorspronkelijke criteria en hier zijn we tot heel kort voor de deadline niet van op de hoogte gebracht", foetert Lekjaa.

Het evaluatiecomité van de FIFA moet een en ander transparanter en eerlijker maken, maar er is veel kritiek op. Geen enkel lid is onafhankelijk en de meesten zijn FIFA-officials die aangesteld zijn door Infantino zelf. Lekjaa heeft Infantino gevraagd om het scoringssysteem waar de bids mee beoordeeld worden op te schorten, zodat een eerlijke procedure plaats kan vinden. 

Gezien de geschiedenis van de FIFA lijkt de kans bijzonder klein dat men ook daadwerkelijk stappen gaat ondernemen om het eerlijker te maken, de kans lijkt groter dat Infantino er koste wat het kost voor zal zorgen dat zijn favoriet het toernooi krijgt. Op 13 juni wordt in Moskou gekozen waar het WK van 2026 gehouden zal worden.