Biatlonlegende Bjørndalen kondigt afscheid aan

Volgens Noorse media zal biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen dinsdag zijn afscheid aankondigen. Via het Noors Olympisch Comité liet de 44-jarige grootheid weten dinsdag een persconferentie te geven en NRK meldt dat hij daarin zijn afscheid aan zal kondigen.

De koning van het biatlon won in zijn illustere loopbaan onder meer acht keer olympisch goud, twintig wereldtitels en bijna honderd World Cup-wedstrijden, maar de laatste tijd lukt het niet meer. Afgelopen seizoen plaatste Bjørndalen zich bij lange na niet voor het Noorse team voor de Spelen in Pyeongchang, en hij sloot het seizoen af met een 32e plek op de achtervolging in het Russische Tyumen.

Bjørndalen was overigens wel op de Spelen aanwezig: dat deed hij als begeleider voor het team van Wit-Rusland, het land dat onder leiding van zijn vrouw Darya Domracheva goud veroverde op de damesestafette.

Update 11.13 uur
Bjørndalen heeft tijdens de persconferentie inderdaad verteld klaar te zijn met het leven als atleet. Dat doet de Noor ruim 25 jaar na zijn debuut in de World Cup, waarin hij inclusief estafettes meer dan vijfhonderd wedstrijden afwerkte, met 252 podiumplaatsen (179 individueel) als resultaat.