Tratnik wint Volta Limburg Classic

Jan Tratnik heeft de Volta Limburg Classic gewonnen. De 28-jarige Pool van CCC Sprandi Polkowice was de snelste van een kopgroep van vijf renners op de kasseien in Eijsden. De Italiaan Marco Tizza werd tweede, voor de Belg Jimmy Janssens.

Vanuit de start koos de Yoann Bagot (Vital Concept) voor de aanval en na een aantal kilometers kreeg de Fransman het gezelschap van de Nederlander Nahom Desale (Beat Cycling), maar meer dan een halve minuut kreeg het tweetal niet. Nadat ze werden ingelopen ontstond er een nieuwe kopgroep van zes renners: Oscar Riesebeek (Roompot - Nederlandse Loterij), Edward Dunbar (Aqua Blue Sport), Ben Perry (Israel Cycling Academy), Tizza (Nippo - Vini Fantini), Thomas Degand (Wanty - Groupe Gobert) en Jens van den Dool (Delta Cycling). De kopgroep had al snel een voorsprong van twee minuten bijelkaar gefietst op het peloton.

De samenwerking in het peloton was niet goed en dat resulteerde in verschillende pogingen op de sprong vanuit het peloton naar de kopgroep te maken, maar even vaak mislukte dat. Op vijftig kilometer van de streep was de poging van de Sloveen Tratnik en de Belg Janssens wel de juiste. Het tweetal sloot vlak voor beklimming van de Koning van Spanje aan bij de kopgroep, waar de Nederlander Van den Dool moest lossen uit de kopgroep.

Het peloton onder aanvoering van Stef Clement probeerde het gat wel te verkleinen, maar slaagde daar niet in. Later was Clement nog betrokken bij een valpartij, waardoor hij de strijd moest staken in Limburg. Op de beklimming van de Mheerelindje ging Pieter Weening in de aanval, maar ook hij kon zich niet losmaken van het peloton. De voorsprong van de kopgroep was toen nog steeds een minuut op het uitgedunde peloton.

Met iets meer dan tien kilometer te rijden was het Riesbeek die voor de aanval koos vanuit de kopgroep. De renner van Roompot - Nederlandse Loterij kreeg Tratnik met zich mee, maar bij een bocht maakte de Nederlander een inschattingsfout en kwam daarbij ten val in het weiland.

Tratnik haalde de bocht wel, maar bij een volgende bocht maakte de Sloveen ook een fout. De renner van CCC Sprandi Polkowice bleef wel op zijn fiets, maar moest wel in de achtervolging op de koplopers die hem waren gepasseerd.

Janssens probeerde er in de laatste kilometer er nog vandoor te gaan, maar Tratnik reageerde direct op de Belg. Tratnik begon als eerste aan de sprint op de kasseien in Eijsden en wist de rest van de kopgroep achter zich te houden.