Oostenrijk met Graz/Schladming in strijd om Winterspelen 2026

Het Oostenrijks Olympisch Comité (ÖOC) heeft zich bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) officieel kandidaat gesteld voor de Olympische Winterspelen van 2026. Het gaat daarbij om een bid met Graz als gaststad, waarbij samengewerkt gaat worden met Schladming.

De letter of intent moet op z'n laatst zaterdag gestuurd worden, waarna op 1 april de voorbereidingsfase begint. Landen en steden hebben dan tot oktober om zaken als onderzoeken en uitgebreidere plannen op tafel te leggen, om zich zo een weg te banen naar de stemming in september 2019, als de gaststad voor de Spelen gekozen wordt.

Graz, na Wenen de tweede stad van Oostenrijk, liet samen met Schladming eerder al weten dat men hard werkte aan een financieel duurzaam plan om de Spelen te organiseren. Een haalbaarheidsonderzoek en een concept voor de infrastructuur moet in juni volgen, maar het lijkt erop dat er weinig nieuwbouw nodig is: Schladming organiseerde in 1982 en 2013 het WK alpineskiën al en het enige serieuze bouwproject lijkt een nieuwe ijshockeyhal in Graz te zijn, die toch al op de planning staat.

Innsbruck wilde aanvankelijk ook voor de Spelen van 2026 gaan, maar men slaagde er niet in het volk ervan te overtuigen dat financieel duurzame Spelen wel degelijk haalbaar zijn - zeker in een land waar vrijwel alle faciliteiten al lang voorhanden zijn. Het grootste vraagteken voor Graz/Schladming lijkt te liggen bij de baan voor de sleesporten: Innsbruck heeft er een veelgebruikte baan, maar de vraag is of men dat wél ziet zitten, na het afwijzen van de Spelen.