Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken

Marineschip Zr.Ms. Holland vertrok op paasmaandag vanaf Den Helder naar het Caribisch Gebied. Het schip lost Zr.Ms. Van Speijk af als stationsschip en zet zich de komende maanden in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening.

Het patrouilleschip kampte recentelijk nog met een defecte watermistinstallatie. De onvolkomenheden kwamen in oktober 2017 aan het licht tijdens live-tests. Scheepsbouwer Damen, de Directie Maritieme Instandhouding en de eigen bemanning werkten de afgelopen maanden met man en macht aan het herstel. En met succes! Op 15 maart, sneller dan verwacht, werd Zr.Ms. Holland officieel weer zeewaardig bevonden.

Zr.Ms. Holland is tijdens haar rol als stationsschip in de het Caribisch Gebied uitgerust met 2 snelle FRISC-rubberboten, een maritieme NH-90 gevechtshelikopter en een scheepsboardingteam. In het Caribisch gebied ondersteunt het boardingteam van de Kustwacht het schip tijdens kustwachtoperaties en bij drugsbestrijdingsoperaties krijgt het patrouilleschip ondersteuning van een boardingteam van de Amerikaanse kustwacht.

Het schip lost het M-fregat Zr.Ms. van Speijk af. Dat marineschip keerde halverwege maart terug in de thuishaven van Den Helder, nadat de bemanning in het Caribisch Gebied twee keer een grote lading cocaïne wist te onderscheppen. De eerste buit betrof 550 kilo cocaïne op een go-fast. De tweede buit van 1.600 kilo cocaïne vond plaats op oudejaarsdag en was verstopt op een Tanzaniaans gevlagd koopvaardijschip. De bemanning redde ook 9 opvarenden van een Panamees schip uit de Caribische zee.

Update 13:40 uur
N.a.v. de vraag van DarkwingDuck over de vermindering van de vuurkracht in de regio heeft FOK! contact opgenomen met Defensie en hen die vraag voorgelegd.

Een woordvoerder gaf ons de volgende reactie: "Er is niet zozeer sprake van een verminderde vuurkracht in de regio. De Zr. Ms. van Speijk is ingezet voor taken die zij ook kan uitvoeren; het opereren in een lager geweldsspectrum. Het bestrijden van onderzeeboten en het afvuren van missiles tegen luchtdoelen is daarbij minder van belang, zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen." 

Ook voorzag de woordvoerder ons van wat aanvullende informatie: "De Marine heeft meerdere soorten schepen. Ieder type schip is toegerust om bepaalde taken uit het geweldsspectrum te kunnen uitvoeren. Soms overlappen deze taken elkaar, maar soms vullen ze elkaar ook aan.

Zo kan de Zr. Ms. van Speijk (een Multi Purpose Fregat) opereren in het ‘ hoogste geweldsspectrum’; missiles afvuren tegen lucht- of zeedreiging, of bijv. op onderzeeboten jagen en torpedo’s afvuren. Een Ocean Going Patrol Vessel (OPV) als de Zr.Ms. Holland kan dat niet, zij is meer ingericht om te opereren in het lager geweldsspectrum. Wel heeft een OPV een helikopter, een kanon en andere boordwapens.

Bij opereren in een lager geweldsspectrum kun je denken aan het uitvoeren van patrouilles, het uitvoeren van anti-drugs operaties, het ondersteuning bieden na bijvoorbeeld een natuurramp (zoals na de orkaan Irma vorig jaar op Dominica en Sint Maarten). Een patrouille in het Caribisch gebied, waarbij ook anti-drugs operaties worden uitgevoerd, is dus een operatie in het lager geweldsspectrum."

Update 04-04-2018 21:45:00
En de Zr. Ms. Holland is onderweg naar haar bestemming! 

Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken (Foto: Ministerie van Defensie)

Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken (Foto: Ministerie van Defensie)