Van Hooijdonk: "Zo gaat het met Dost niet werken"

Pierre van Hooijdonk vreest dat er in het huidige Nederlands elftal geen plaats is voor de beste afmaker die Oranje heeft, namelijk Bas Dost.

Bij zijn club Sporting Clube de Portugal scoort Dost aan de lopende band, maar in Oranje wil het maar niet lukken. Achttien interlands leverden hem slechts één treffer op. Ook tegen Engeland kon de aanvaller vorige week niks aan de ploeg toevoegen. Volgens Van Hooijdonk mist het huidige Oranje kwaliteiten die Dost nodig heeft.

"Het jammerlijke is dat Bas daar zelf weinig aan kan doen. Hij is zonder enige twijfel de beste afmaker die we hebben in Nederland. Maar zonder aanvoer vanaf de vleugels en zonder de splijtende passes van een creatieve middenvelder als Wesley Sneijder gaat het niet werken", schrijft de oud-international in zijn column voor Voetbal International.

Van Hooijdonk denkt dat de situatie voor Luuk de Jong en Wout Weghorst vergelijkbaar is. "Misschien kwam het Koeman niet eens slecht uit, in zijn zoektocht naar de ideale veldbezetting. Hij heeft Dost de kans gegeven en heeft nu een argument om het anders te gaan invullen. (...) Als je te weinig kwaliteit hebt om tegenstanders te overrompelen, maakt een ouderwetse nummer 9 het spel veel te statisch. Voor Bas Dost is dat een pijnlijke constatering."