Oranje onder 19 verliest en mist EK, Noorwegen stunt

Nederland onder 19 is door een 1-4 nederlaag tegen Duitsland komende zomer niet aanwezig op het Europees kampioenschap in Finland.

Na de nederlaag van afgelopen weekend tegen Schotland wist Nederland dat het moeilijk zou worden om kwalificatie af te dwingen. De ploeg van trainer Maarten Stekelenburg moest sowieso van de Duitsers winnen om nog kans te maken. Na een halfuur liepen de beloften echter al achter de feiten aan, toen Manuel Wintzheimer de score opende.

Orkun Kökçü zorgde nog wel voor de 1-1, maar daarna ging het opnieuw mis. Wintheimer maakte zijn tweede doelpunt van de avond en Alfons Amade en Kai Havertz bepaalden de eindstand vervolgens op 1-4.

Ook Duitsland haalt het ondanks de zege overigens niet, en dat kwam door een bijzondere prestatie door de Noren, waar Nederland eerder nog met 6-1 van won. Noorwegen kwam tegen Schotland met 4-2 achter te staan, maar in de laatste tien minuten kwamen de Scandinaviërs langszij. In blessuretijd moest Schotland het met tien man doen en kreeg Noorwegen een penalty.

Die penalty werd benut door toptalent Erling Håland, ondanks zijn 17 jaren al vaste speler bij de Noorse koploper Molde, die zijn vierde goal van de wedstrijd scoorde. Het leverde Noorwegen een 5-4 zege op, waarmee zij als groepswinnaar naar het EK gaan.