Koeman wijzigt Oranje-basis: "Moeten man meer creëren"

Bondscoach Ronald Koeman stuurt maandag tegen Portugal niet hetzelfde Oranje-elftal het veld in als vrijdagavond tegen Engeland.

Het Nederlands elftal bereidt zich met een fitte selectie voor op het oefenduel in Genève. "Als ik wil, kan ik met dezelfde elf starten als tegen Engeland. Maar dat doe ik niet", zei Koeman zondag volgens het Algemeen Dagblad op de persconferentie. Oranje verloor vrijdag in Amsterdam met 0-1 van Engeland.

De 5-3-2-formatie waar Koeman toen voor koos, lijkt in stand te worden gehouden. "We spelen geen 5-3-2 om ons alleen maar aan te passen aan de tegenstander. In dat systeem moeten we ook zelf aanvallend iets creëren. We moeten proberen het elftal zo neer te zetten dat je ergens op het veld een man meer creëert."

Een pluspunt tegen de Engelsen was volgens de bondscoach dat de opponent weinig kansen heeft gekregen. "Wij ook niet, maar Engeland ook niet. We zijn niet meer de beste van de wereld. Al een tijdje niet meer. Dan moet je proberen om op een andere manier resultaat te boeken."

Koeman wilde al wel kwijt dat Jasper Cillessen en Georginio Wijnaldum speeltijd krijgen tegen Portugal, dat met Cristiano Ronaldo één van de beste spelers ooit heeft. "Eigenlijk zijn er maar twee van dit soort spelers, Lionel Messi en Ronaldo", zei de trainer volgens de NOS. "Wie weet krijgen wij ook ooit weer zo'n speler. Niemand weet dat."