Sagan sprint naar derde zege in Gent-Wevelgem

Peter Sagan heeft de tachtigste editie van Gent-Wevelgem gewonnen. De wereldkampioen was na 250 kilometer koers de beste in Wevelgem. In de sprint klopte hij de Italiaan Elia Viviani en de Fransman Arnaud Démare. Het is voor Sagan de derde overwinning in de Belgische klassieker.

Na enkele aanvallen in de beginfase ontsnapte na dertig kilometer zes renner met daarbij twee Nederlanders Jan-Willem van Schip en rasaanvaller Brian van Goethem. Het tweetal van Roompot-Nederlandse Loterij had het gezelschap van Frederik Frison (Lotto Soudal), José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Filippo Ganna (UAE Emirates) en Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic). Het zestal kreeg meer dan tien minuten cadeau van het peloton.

Bij de eerste beklimming van de Kemmelberg was Quick-Step Floors die door trok, maar het peloton bleef compact. Pas op zestig kilometer van de streep op de plugstreets brak het peloton in meerdere delen door het kopwerk van BMC. Daarna kwam de rust in het peloton weer terug en daar profiteerde Jelle Wallays, Julien Vermote, Alex Kirsch en Viacheslav Kuznetsov van om weg te rijden uit het peloton.

Ze haalde de vroege vluchters bij op veertig kilometer van de meet. De kopgroep had een mooie voorsprong van een minuut op het peloton bij aanvang van de tweede beklimming van de Kemmelberg. In het peloton reden een twintigtal renners weg op de Kemmelberg. In die groep was ook Danny van Poppel aanwezig, maar zijn kopman Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo kon de voorste groep niet volgen. Ook John Degenkolb, Magnus Cort en Alexander Kristoff hadden de slag gemist en zouden ook niet meer terug in de wedstrijd komen.

Op 25 kilometer van de streep kwam het uitgedunde peloton bij de kopgroep en telde de groep 29 renners. Van Poppel, die op de Kemmelberg een goede indruk had nagelaten, moest de groep laten rijden. In de groep was het vooral Quick-Step Floors die het tempo hoog hielde, maar ook de Roompotters Van Goethem en Van Schip draaide goed mee in de groep.

Op twee kilometer van de finish koos Van Goethem zelfs voor de aanval. Gilbert sprong op het wiel van de Nederlander, waarna het stilviel. Ook Van Aert en Van Avermaet probeerde het, maar ze geraakte niet weg. Bij het ingaan van de laatste kilometer had Vanmarcke enkele meters op het peloton, maar in de sprint was Sagan die het makkelijk haalde voor Viviani en Démare.