Biatleet Tsvetkov pakt eerste World Cup-zege, Fourcade eindelijk naast podium

Biatleet Maxim Tsvetkov heeft in het Siberische Tyumen voor eigen publiek zijn eerste World Cup-zege gepakt. De Rus was de beste op de massastart tijdens de World Cup-finale aldaar.

De eerste schietbeurt leverde favoriet Martin Fourcade gelijk twee missers op, terwijl voornaamste uitdager Johannes Thingnes Bø één keer mis schoot. Zijn broer Tarjei bleef foutloos en nam de leiding, samen met onder meer Erik Lesser en Simon Desthieux. JT Bø bleef in de tweede schietbeurt foutloos en sloot aan bij de door de Russen Tsvetkov en Anton Babikov geleidde kopgroep, terwijl broer Tarjei en Fourcade wel de strafronde in moesten.

Dik vijftien man kwamen ongeveer als groep aan bij de derde schietbeurt, waar zo'n tien man foutloos bleven. Alexander Loginov nam de leiding, JT Bø moest één keer de strafronde in. Loginov en de Noor Henrik L'Abee Lund voerden het tempo in de voorlaatste ronde op, waardoor een groep van acht man op weg ging naar de vierde schietbeurt, tevens de allerlaatste van het World Cup-seizoen bij de mannen.

De Noor Erlend Bjøntegaard bleef foutloos, net als Tsvetkov, en het duo dook dan ook in leidende positie de slotronde in. De Sloveen Jakov Fak volgde op tien seconden en ook de gebroeders Bø openden de jacht op het podium nog. Op de laatste klim moest Bjøntegaard het tempo van Tsvetkov laten gaan, terwijl JT Bø ook snel naar voren kwam langlaufen.

In de slotmeters bleek dat Bø het toch niet kon bolwerken en de winnaar van acht World Cup-wedstrijden dit seizoen moest genoegen nemen met plek drie. Bjøntegaard kon Tsvetkov niet meer bijhalen en dus konden de Russen op de tribunes uit hun dak: Tsvetkov pakte zijn eerste World Cup-zege ooit. Fourcade eindigde als negentiende, waardoor hij uitgerekend in de allerlaatste individuele wedstrijd van het seizoen voor het eerst het podium niet haalde.