Langlaufster Kowalczyk kondigt afscheid aan

Langlaufster Justyna Kowalczyk heeft het einde van haar carrière aangekondigd. In elk geval wat betreft de World Cup is de 35-jarige Poolse er definitief klaar mee, zo heeft ze vrijdag bevestigd nadat ze in eigen land nog één keer de nationale titel veroverde op de 15 kilometer klassieke stijl.

Kowalczyk heeft het de laatste jaren lastig, maar was enkele jaren geleden de dominante vrouw in het langlaufen, waar ze vrijwel als enige 'buitenstaander' keer op keer de Scandinavische dames het nakijken gaf. In 2009, 2010, 2011 en 2013 leverde dat Kowalczyk de eindzege op in de World Cup, waarin ze in haar beste jaren zowel op de lange afstand als op de sprint tot de absolute wereldtop hoorde.

Kowalczyk maakte al in 2001 haar World Cup-debuut en verscheen in totaal 319 keer aan de start. Dat leverde maar liefst 104 podiumplaatsen op, wat alleen door de Noorse legende Marit Bjørgen (184) is overtroffen. Vijftig keer won Kowalczyk, en op de Olympische Spelen pakte ze twee keer brons, één keer zilver en twee keer goud: in 2010 won ze de 30km klassiek massastart en in 2014 was er goud op de 10km klassiek met individuele start.

De Poolse geeft aan nog niet helemaal klaar te zijn met de sport. Zo wil ze zich wanneer dat nodig is nog wel beschikbaar stellen voor het Poolse team op de estafette op het WK, en ze is ook van plan om zich nu helemaal te gaan richten op de marathons: wedstrijden van 50 tot zo'n 90 kilometer.