Dubbelslag voor De Gendt in Catalonië

Thomas De Gendt heeft de derde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Belg van Lotto Soudal kwam solo aan in Camprodón nadat hij eerder deel uitmaakte van een vroege vlucht. De Gendt neemt ook de leiderstrui in het algemeen klassement over van Alejandro Valverde.

Vanwege lawinegevaar werd de rit met 46 kilometer ingekort en werden drie beklimmingen geschrapt uit het parcours. Onderweg moesten de renners nog wel twee beklimmingen beklimmen. Een van de eerste categorie en een van de tweede categorie.

De kopgroep van de dag bestond eerst uit drie man. Clement Chevrier (AG2R La Mondiale), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Het drietal kreeg later nog gezelschap van Pablo Torres (Burgos-BH) en Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias). De kopgroep van vijf kreeg nooit meer dan drie minuten van het peloton.

Op vijftig kilometer van de streep kwam De Gendt als eerste boven op de Coll de Bracons, een klim van de eerste categorie. Chevrier en Torres moest op de klim de rest van de kopgroep laten gaan. Voor De Gendt ging het nog niet hard genoeg vooraan en met nog 25 kilometer moesten ook Mas en Bizkarra passen bij de Belg. Ondertussen was het verschil tussen het peloton en De Gendt twee minuten.

De Gendt, die in 2013 en 2016 al een etappe in Catalonië won, bleef het tempo hoog houden in de laatste twintig kilometer. Vanuit het peloton gingen Thibaut Pinot, Simon Yates, Nairo Quintana en Mathias Frank in de tegenaanval op de Belg, maar omdat de samenwerking nooit optimaal was bleef de voorsprong hangen rond de halve minuut.

Pas in de laatste kilometer kwam de groep van Quintana dichterbij, maar dat was te laat om De Gendt van de dagzege af te houden. In de laatste honderd meter kwam het peloton nog aansluiten bij de achtervolgende groep. In het peloton ontbrak Adam Yates, de Brit van Mitchelton-Scott, kwam zwaar ten val en kon niet meer verder.

Donderdag staat de vierde etappe op het programma. In de 170,8 kilometer lange rit met start in Llanars doet het peloton onderweg de beklimmingen Port d’El Jou (1e categorie) en Coll de la Creueta (buiten categorie) aan. Vlak voor de finish in La Molina is er nog een klim van eerste categorie.