Kamerleden blij met onderzoek zelfmoordpoeder-club

Kamerleden zijn blij dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW). "Goed dat het OM in actie komt", twittert fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP. "Aanpak van deze gevaarlijke club en van verkoop zelfmoordpoeder is dringend nodig."

Ook Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie juicht het onderzoek toe. "Ik maak me al langer ernstige zorgen om de verspreiding van een zelfmoordpoeder via de CLW, nota bene zonder dat er controle is op wie het middel in handen krijgt.", laat zij weten. "Wat hier op het spel staat, is de veiligheid van kwetsbare mensen in onze samenleving."

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister van Justitie Ferd Grapperhaus weten dat alleen een arts onder strenge voorwaarden mag helpen bij euthanasie. "Voor ieder ander is hulp bij zelfdoding, of het verschaffen van middelen daartoe, een strafbaar feit", aldus de bewindsman.

De Tweede Kamer vroeg minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eerder deze week met de CLW te gaan praten. Aanleiding was de dood van een 19-jarige vrouw die vorige maand met behulp van een door die organisatie gepromoot zelfdodingsmiddel een einde aan haar leven maakte. Maar zo'n gesprek is niet langer opportuun nu het OM de zaak in onderzoek heeft, meldt Grapperhaus.

Kamerleden blij met onderzoek Laatste Wil
Kamerleden blij met onderzoek Laatste Wil (Foto: ANP)