Provincies sturen miljoenen euro's naar noodlijdend Zeeland

Het gaat financieel niet zo best met de provincie Zeeland, en daarom krijgt men de komende jaren flink wat hulp. De elf andere provincies in Nederland sturen in de komende jaren bijna zeven miljoen euro naar het noodlijdende Zeeland, waar de nodige problemen opgelost moeten worden.

Zo moet in Zeeland een fosforfabriek opgeruimd worden en is er ook geld nodig voor de uiteindelijke ontmanteling van de kerncentrale van Borssele. Dat kost allemaal nogal wat en Zeeland dreigt dan ook onder water te komen staan - financieel, dit keer.

Ook de Nederlandse overheid betaalt mee, maar dat is niet genoeg om alle problemen op te lossen. Het is nog nooit eerder gebeurd dat provincies op deze manier besloten om gezamenlijk een andere provincie te helpen.

Volgens de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra zal dat niet snel weer gebeuren, maar is de situatie uniek: met slechts 350.000 inwoners heeft Zeeland weinig te besteden en het probleem met de fabrieken is volgens hem buitengewoon.

Er zitten wel voorwaarden aan de financiële hulp. Zo moet de opcentenverhoging volledig gebruikt worden voor het opruimen van de fosforfabriek.