Oranje-spitsen: "Het systeem maakt niet uit"

Bas Dost en Quincy Promes hopen na hun goede prestaties bij hun clubs ook in het Nederlands elftal vaker beslissend te zijn.

In de aanloop naar de oefenduels met Engeland en Portugal is het de vraag welk spelsysteem bondscoach Ronald Koeman gaat gebruiken. "Er is niet speciaal één systeem voor mij gemaakt", sprak Dost tegenover de NOS. "Maar het is wel een feit dat je bij mij met mensen aan de zijkant moet spelen die ballen voorgeven. Of het nou 4-4-2 is of 4-3-3 of met vijf verdedigers waarbij de backs er continu overheen klappen, dat is allemaal geen probleem."

Ook Promes heeft geen voorkeur. De buitenspeler van Spartak Moskou is niet tevreden met zijn eerdere prestaties in Oranje. "Ik heb bij mijn club een goede groei doorgemaakt en denk dat het tijd is dat ik ook bij het Nederlands elftal laat zien dat ik van waarde kan zijn", aldus de 26-jarige Amsterdammers.

Bas Dost heeft hetzelfde doel. De spits scoorde dit seizoen 23 keer voor Sporting Clube de Portugal, maar in Oranje was hij pas één keer trefzeker in zeventien interlands. "Dat is ongelooflijk. Het gaan er absoluut meer worden", aldus Dost, die duidelijk is over wie hem bij Oranje in de aanval moet bijstaan: "Dat maakt mij geen fluit uit."