Ubisoft veilig voor vijandige overname Vivendi

Ubisoft heeft gezegevierd in de langlopende strijd met entertainmentgigant Vivendi Universal, die een overname van het Franse bedrijf nastreefde. Gisteravond werd bekendgemaakt dat Vivendi alle aandelen die het inmiddels bij Ubisoft had opgekocht weer de deur uit doet.

De afgelopen jaren kocht Vivendi maand na maand meer aandelen op van Ubisoft, waardoor het uiteindelijk maar liefst 28 procent van Ubisofts kapitaal bezat. Volgens de Franse wet moet er bij 30% officieel een overnamebod gedaan worden. Er loerde dus een serieus gevaar dat de gameontwikkelaar en -uitgever over zou worden genomen, zo erg zelfs dat ze hun laatste twee E3-conferenties afsloten met een persoonlijke noot van de ontwikkelaars binnen Ubisoft die erop aandrongen onafhankelijk te willen blijven. De Guillemot-familie, die Ubisoft in 1986 oprichtte en nog altijd aan het roer staat, heeft altijd aangegeven dat het bedrijf niet te koop is.

Het Chinese Tencent, 's werelds grootste investeringsbedrijf en één van de grootste tech-bedrijven, zal binnenkort een veel kleiner percentage van de aandelen opkopen en samenwerken met Ubisoft om diens bereik in China te vergroten. Overigens is Vivendi er niet bepaald bekaaid vanaf gekomen, de opgekochte aandelen die ze nu weer ingeleverd hebben leverden een slordige twee miljard euro op.


Ubisoft doet het momenteel bijzonder goed. Ondanks dat veel mensen graag haten op de Franse reus hobbelt het bedrijf lekker door met zijn succesvolle franchises, zowel online als offline. Assassin's Creed Origins kon bijvoorbeeld rekenen op lovende reviews, Rainbow Six Siege staat nog altijd in de top 5 van meest gespeelde games op Steam met honderdduizend actieve spelers per dag, en legio gamers kijken met smart uit naar Far Cry 5 die volgende week verschijnt. Ook is de samenwerking met Nintendo in de vorm van onder andere Mario X Rabbids goed geweest voor Ubisofts financiële situatie.