Iedereen boos op consul na chaos rond topduel op Bloemendaal

Sproeien. Inspelen op veld één. Verplaatsen naar veld twee. Daar sproeien. Overleg tussen coaches en scheidsrechters. Toch maar spelen op veld vier, schuin achter het clubhuis. Geen live-uitzending van Ziggo. Geen camera’s van de NOS. Na drie keer verplaatsen werd zondag om 13:00 uur op een achteraf veldje de topper Bloemendaal-Kampong gespeeld. Uitslag: 1-1.

Kolderiek was het zondagochtend op Bloemendaal: toeschouwers en spelers verplaatsten zich van het hoofdveld, naar het tweede veld, om uiteindelijk de gang te maken naar dat ene veldje achter het clubhuis, dat sinds vorig jaar een waterveld is. Veld vier. Het bleek de redding voor een wedstrijd die gedoemd was om niet gespeeld te worden.

De topwedstrijd Bloemendaal-Kampong zou om 12.15 uur beginnen, live te zien op Ziggo. Samenvatting op Studio Sport. Maar het hoofdveld was te glad. Omdat er veel onduidelijkheid was en er continu van plan werd veranderd, was de topwedstrijd geen reclame voor het hockey, met boze coaches aan beide kanten en spelers die drie keer hun warming-up moesten verplaatsen.

Alle vingers wezen op een chaotisch Bloemendaal naar 'de consul', die om acht uur ’s ochtends niet de definitieve beslissing om af te gelasten wilde of durfde te nemen, aangezien er een paar weken geleden al ‘te vroeg’ werd besloten dat er niet kon worden gespeeld. Dat werd in de wandelgangen bij Bloemendaal gefluisterd in ieder geval.

Bloemendaal-coach Michel van den Heuvel was uitgesproken over de gang van zaken. Na de wedstrijd zei hij: "Deze manier van handelen geeft goed de huidige verhoudingen weer tussen de Hockey Hoofdklasse cv (HHcv) en de hockeybond. Het moet verantwoord zijn. Dit zijn topatleten. Hoe kun je je product zo goed mogelijk laten zien? Dit waren geen omstandigheden om het beste van onszelf te laten zien."

Van den Heuvel denkt dat iedereen blij was met een gelijkspel en dat er niemand geblesseerd raakte. "Niemand is beschadigd, maar dit gaat nergens over. Ik wist van tevoren al dat de velden er zo bij zouden liggen. Dit was als spelen in een casino. Wij hadden als club ook niets te zeggen. De consul bepaalt, terwijl wij wel advies hadden gegeven."

Geen schoonheidsprijs
Scheidsrechter Coen van Bunge was na de wedstrijd tevreden dat er in ieder gespeeld werd. "De consul had het hoofdveld eerst niet afgekeurd. Maar wij moesten om elf uur het veld weer keuren, want het veld was niet nat en aan de zijkant lag er ijs. Dus hebben we dat veld afgekeurd. Veld twee was te droog."

Van Bunge probeerde uit te leggen hoe het allemaal zo kon gebeuren. "Het begint ermee dat de consul het veld eerst goedkeurt. Die had misschien moeten zeggen dat veld 4 hartstikke goed te bespelen was. Dit verdient niet de schoonheidsprijs. Ik denk wel dat het goed is dat we de wedstrijd hebben gespeeld."

Daar dacht Sander de Wijn, aanvoerder van Kampong, anders over: "Het is een roerige middag geweest. We waren lang in onduidelijkheid. Ik denk dat er betere protocollen moeten komen. Dit is gewoon een topwedstrijd. Dan moet je niet zo lang in onzekerheid blijven. Dit moet je eerder afgelasten en een andere keer spelen met meer toeschouwers. Dan is iedereen blijer."

Bloemendaal - Kampong (1-1
20' 0-1 (sc) Martijn Havenga
48' 1-1 Thierry Brinkman

HDM - SCHC (3-2)
24' 0-1 Marc Schwarz
29' 1-1 (sc) Kieran Dartée
40' 2-1 (sc) Jelmer Siersema
41' 3-1 Jelmer Siersema
62' 3-2 (sc) Mike Huisman
Een slap spelend hdm werd vorige week nog afgedroogd door Oranje-Rood. Het leek alsof de Haagse formatie het al had opgegeven, maar tegen SCHC rechtte hdm de rug en behaalde een belangrijke overwinning. Niet dat hdm nu in een klap uit de problemen is, maar mentaal is het een enorme opsteker.

Kampong - Pinoké (3-2)
40' 0-1 Joost van de Vijfeijken
41' 1-1 Philip Meulenbroek
52' 2-1 Boet Phijffer
64' 3-1 Quirijn Caspers
65' 3-2 Jannis van Hattum
Kampong is ook na vijftien wedstrijden nog ongeslagen. De ploeg van Alexander Cox in een weinig hoogstaand duel van Pinoké, dat zich afgelopen donderdag nog plaatste voor de halve finale van de Gold Cup. Hoewel Pinoké via Joost van de Vijfeijken nog wel op voorsprong kwam, had de landskampioen uiteindelijk niet al te veel moeite met de Amsterdammers.

HGC - Bloemendaal (0-5)
4' 0-1 Xavi Lleonart
38' 0-2 (sc) Tim Swaen
55' 0-3 Roel Bovendeert
64' 0-4 (sc) Jasper Brinkman
67' 0-5 Jamie Dwyer

Almere - HC Tilburg (4-1)
11' 1-0 Daniel de Haan
43' 1-1 (sc) Greg Nolan
52' 2-1 Stijn Jolie
55' 3-1 Terrance Pieters
66' 4-1 Daniel de Haan
Almere kreeg voor de winterstop vaak de lof, maar zelden de punten. Tegen Tilburg gaven de Flevolanders duidelijk hun visitekaartje af door ruim te winnen en de voorlaatste plaats over te doen aan de Brabanders. Aanvaller Daniël de Daan, die tot deze wedstrijd het doel nog niet had getroffen dit seizoen, maakte twee van de vier Almeerse doelpunten.

Rotterdam - Amsterdam (3-3)
5' 1-0 (sb) Jeroen Hertzberger
36' 2-0 Thijs van Dam
42' 2-1 Billy Bakker
45' 2-2 Boris Burkhardt
48' 2-3 Boris Burkhardt
68' 3-3 (sb) Jeroen Hertzberger

Den Bosch - Oranje-Rood (1-2)
18' 1-0 Arjen Lodewijks
23' 1-1 (sc) Mink van der Weerden
46' 1-2 (sc) Mink van der Weerden
Den Bosch was zeker niet de mindere tegen Oranje-Rood, maar de Eindhovense formatie beschikt over corner-specialist Mink van der Weerden, die tweemaal scoorde.