Riessle wint na sterk staaltje langlaufen op noordse combinatie Trondheim

Fabian Riessle heeft in het Noorse Trondheim de op vier na laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen in de noordse combinatie gewonnen. De Duitser langlaufde vooral een zeer sterke wedstrijd en sprintte vervolgens naar de winst.

De Japanner Go Yamamoto won het schansspringen, maar was zeker niet de favoriet: hij is bepaald niet een van de snelste langlaufers in het veld. Yamamoto vertrok met twaalf seconden voorsprong op de Noor Jarl Magnus Riiber en achttien op de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl, beiden prima springers, maar mindere langlaufers.

Akito Watabe (36 seconden), Magnus Krog (51 seconden) en Riessle (58 seconden) waren de eersten van de echt rappe mannen, terwijl ook Jan Schmid en de verrassend sterk springende Amerikaan Bryan Fletcher prima kans hadden op de tien kilometer lange langlaufwedstrijd.

Langlaufen
Yamamoto en Riiber voegden zich snel samen op kop, Watabe en Rehrl openden de achtervolging en daar weer twintig seconden achter waren negen man op jacht naar de kop. De twee duo's kwamen in de tweede van vijf ronden samen, de achtervolgers naderden inmiddels tot op vijftien seconden.

Na zes kilometer was daar de aansluiting en vooral Riessle had er zin in. De Duitser zag Watabe voorop een ontsnappingspoging doen, maar ging er gelijk achteraan. De twee schudden de rest wel van zich af, op Riiber na. Toch kwam de rest weer terug, want Fletcher was lekker op dreef en nam een hele groep mee.

In de slotronde koos Riessle weer de aanval, maar Riiber pareerde en kreeg Eero Hirvonen mee. In de eindsprint liet de Duitser zien veruit de rapste benen te hebben. Hij legde Riiber en Hirvonen erop, terwijl Krog en Watabe als vierde en vijfde over de finish bolden. Watabe behield wel de leiding in het World Cup-klassement, want concurrent Schmid werd vijftiende.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)